EVROPA U ŠOKU! AMERIKA I RUSIJA POSTIGLE SPORAZUM OD KOGA SE TRESE PLANETA! Rat u Ukrajini im, bar u ovom slučaju, nije bio prepreka!

Autor:

Svet

03.01.2024

10:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trenutno se astronauti i kosmonauti prebacuju do orbite u letelicama „Dragon“ kompanije SpejsEks za misije NASA i u letelicama „Sojuz“ za misije Roskosmosa.

EVROPA U ŠOKU! AMERIKA I RUSIJA POSTIGLE SPORAZUM OD KOGA SE TRESE PLANETA! Rat u Ukrajini im, bar u ovom slučaju, nije bio prepreka!

Foto: Tanjug/AP

Novi hladni rat između Rusije i Amerike blokirao je saradnju ove dve zemlje u skoro svim oblastima, ali ne i u ispitivanju svemira. Roskosmos i NASA dogovorili su da nastave da zajednički lansiraju astronaute i kosmonaute do Međunarodne svemirske stanice (MSS) bar do kraja 2025.

Odluka je doneta kako bi se očuvala pouzdanost MSS kao celine, a cilj je da uvek bude garantovano prisustvo bar jednog predstavnika Roskosmosa u ruskom segmentu MSS i prisustvo bar jednog predstavnika NASA u američkom segmentu, navodi se u saopštenju ruske svemirske agencije.


Sporazumom je postignuto da se nastavi sa zajedničkim letovima i tokom 2025. Trenutno se astronauti i kosmonauti prebacuju do orbite u letelicama „Dragon“ kompanije SpejsEks za misije NASA i u letelicama „Sojuz“ za misije Roskosmosa. Prema postojećim planovima, MSS će funkcionisati bar do 2030, dok je Rusija najavila da će ostati u programu do 2028.


Od završetka Hladnog rata 1991. SAD i Rusija su započeli mnoge zajedničke programe u svemiru. Međutim, odnosi su se pogoršali nakon ruskog preuzimanja Krima 2014. godine, a dodatno su eskalirali nakon ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. Ipak, svemirski programi su ostali jedini izuzetak u prekidu saradnje između ove dve sile.


Međunarodna svemirska stanica lansirana je u svemir 20. novembra 1998. godine, te se trenutno u orbiti nalazi sedmoro ljudi – komandir Andreas Mogensen iz Danske, Džazmin Mogbeli i Loral Ohara iz SAD, Satoši Furukava iz Japana, Konstantin Borisov, Oleg Kononenko i Nikolaj Čub iz Rusije.

Ovaj sporazum o saradnji u istraživanju svemira predstavlja primer očuvanja međunarodne saradnje u vremenima političkih napetosti, te pokazuje da svemir ostaje oblast za mirnu i produktivnu saradnju između zemalja.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading