NIZAK UDARAC AMERIKE! Bajden potpisao novu naredbu, a tiče se Rusije!

Autor:

Svet

22.12.2023

18:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države će smatrati odgovornim institucije koje ne sprovedu odgovarajuće mere, upozorio je američki državni sekretar.

NIZAK UDARAC AMERIKE! Bajden potpisao novu naredbu, a tiče se Rusije!

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden spremio udar na Vladimira Putina

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je danas izvršnu naredbu o proširenju mogućnosti Sjedinjenih država da sankcionišu finansijske institucije koje se nalaze van Rusije, a koje olakšavaju transakcije koje uključuju rusku vojno-industrijsku bazu, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Nova naredba takođe daje Sjedinjenim Američkih Državama ovlašćenje da zabrane uvoz određene robe iskopane, proizvedene ili požnjevene u Rusiji, čak i ako je značajno transformisana u trećoj zemlji - rekao je Blinken, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Prema njegovim rečima, današnja akcija podvlači potrebu da finansijske institucije širom sveta obezbede sprečavanje aktivnosti koje podržavaju ruske ratne napore i primenjuju prakse koje ih štite od eksploatacije od strane ruskih mreža nabavki.

- Sjedinjene Američke Države će smatrati odgovornim institucije koje ne sprovedu odgovarajuće mere - upozorio je američki državni sekretar.

On je istakao da su SAD, zajedno sa saveznicima i partnerima, posvećene smanjenju ruske zloupotrebe međunarodnog finansijskog sistema, za finansiranje rata u Ukrajini.

Podsećamo, 5. decembra Sjedinjene Države su uvele sankcije jednom Belgijancu koji je bio uključen u nabavku elektronike za rusku vojsku, njegove kompanije, te grupu beloruskih preduzeća i osobe povezane sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

Kancelarija za kontrolu strane imovine pri Sekretarijatu za finansije sankcionisala je mrežu, na čijem čelu je Hans De Giter, koja obuhvata devet entiteta i pet pojedinaca u Rusiji, Belgiji, Kipru, Švedskoj, Hong Kongu i Holandiji. Optuženi su da su bili uključeni u nabavku vojne opreme za Rusiju.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading