OZBILJAN PROBLEM NA TRŽIŠTU RADA! Nedostaje čak 40.000 radnika u ovoj oblasti, a plata i do 150.000 dinara

Autor:

Vesti

28.04.2024

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deficit kvalifikovanih radnika u auto-servisima u Srbiji

OZBILJAN PROBLEM NA TRŽIŠTU RADA! Nedostaje čak 40.000 radnika u ovoj oblasti, a plata i do 150.000 dinara

Foto: pixabay.com


U Srbiji se suočavamo sa ozbiljnim deficitom kvalifikovanih radnika u auto-servisima, a prema procenama, nedostaje između 30.000 i 40.000 zanatlija svih profila. Ova problematika nije specifična samo za našu zemlju, već je prisutna i u čitavoj Evropi, gde su automehaničari i autolimari među najdeficitarnijim zanimanjima.

Potražnja za mehaničarima i mašistima

Jedna od najtraženijih grupa zanimanja su mehaničari i mašinisti, gde poslodavci na birou rada traže gotovo 300 majstora ovog profila. Interesantno je da mnogi poslodavci pokazuju spremnost da zaposle ove radnike čak i bez prethodnog iskustva, a zarade koje se nude kreću se u rasponu od 70.000 do preko 150.000 dinara. Ovaj podatak ukazuje na visoku potražnju za ovim profilom radnika i mogućnostima za dobro plaćen posao čak i za one bez iskustva.

Problemi sa nelegalnim radom

Jedan od problema sa kojim se susreće ova industrija jeste nelegalno obavljanje poslova servisiranja vozila. Nezvanično se procenjuje da je oko polovina auto-servisera nelegalna, što stvara ozbiljne probleme kako sa aspekta fer konkurencije, tako i sa ekološkog stanovišta. Naime, auto-serviseri imaju obaveze u vezi sa odlaganjem opasnog otpada, poput motornog ulja, te nelegalno obavljanje ovih poslova može imati štetne posledice po životnu sredinu.

Uzimajući u obzir sve navedene činjenice, jasno je da postoji ozbiljan problem sa nedostatkom kvalifikovanih radnika u auto-servisima u Srbiji, te je neophodno preduzeti mere kako bi se ova situacija rešila i osiguralo normalno funkcionisanje ove važne industrije.

(Kurir)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading