SVET U KRVI DO KOLENA, RATOVAĆE SE NA SVIM KONTINENTIMA ! Pad moći svetskog policajca odvezao ruke DESETINAMA država da reše problem sa silom

Autor:

Svet

31.12.2023

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerika je zauzeta u Ukrajini i Izraelu, a novi sukobi 2024. razvući će njene snage pre odlučujućeg udara Kine na Tajvan.

SVET U KRVI DO KOLENA, RATOVAĆE SE NA SVIM KONTINENTIMA ! Pad moći svetskog policajca odvezao ruke DESETINAMA država da reše problem sa silom

Foto: AP Mikhail Klimentyev / Susan Walsh, Menahem Kahana Afp Profimedi

Ratovi u Gazi i Ukrajini, sankcije Zapada Rusiji i ekonomski uspon zemalja takozvanog globalnog juga, gde su samo četiri članice BRIKS po obimu ukupnog BDP prevazišle grupu sedam najrazvijenijih zemalja Zapada (G7), izazvali su prekomponovanje svetskog tržišta i preti da u 2024. ratova bude nikad više.

Kad je postalo jasno da Rusija nije poklekla pred sankcijama i da je Kina podržava, čitav niz zemalja osmelio se da međusobno trguje u nacionalnim valutama, umesto s dolarima. Samim tim, promenili su se i pravci svetske trgovine.

Američki geostratezi uvek su govorili da onaj ko vlada morskim putevima drži svet u šaci. Pritom, otvara se perspektiva Severnog morskog puta iz Indije i Kine, pa oko Sibira Severnim ledenim okeanom u Evropu.

Ovaj pravac je dva puta kraći i jeftiniji od onog preko Sueckog kanala, a plovidbu tokom cele godine omogućilo je globalno otopljavanje.

Smanjenje globalnog uticaja svetskog policajca, odnosno SAD, odvezalo je ruke čitavom nizu država da reše međusobne sporove ili zaštite svoje interese oružjem. Američki analitičari plaše se da to predstavlja namerno razvlačenje vojnih snaga SAD.

Naime, već se vidi da Vašington ne može istim tempom da naoružava Izrael i Ukrajinu. Zato pojedini analitičari navode da se ratovi planski izazivaju da bi se američka vojska usmerila na nekoliko pravaca, posle čega ne bi mogla da se koncentrišu na ključnoj tački kad Kina reši da povrati Tajvan silom.

Pritom se ističe da bi poraz Zapada u Ukrajini 2024. naveo još više država da reše svoje probleme ratom. 

NE DAJ BOŽE OVDE DA PUKNE: ARKTIK, TAJVAN I BLISKI ISTOK

1. Arktik je zona sukoba za koju važi samo - nedajbože. Poslednjih 10 godina Rusija je obnovila sovjetske baze i aerodrome, a svoje snage nagomilava i Amerika, koja je nedavno proglasila proširenje svojih teritorijalnih voda, što Moskva ne priznaje. Ove dve nuklearne supersile nišane se interkontintalnim raketama upravo preko Arktika. Iz tog razloga Severni ledeni okean je zasićen atomskim podmornicama i svaka čarka može da se pretvori u poslednji rat.

2. Kina je neprikosnovena, ali nije prava velesila, bez slobodnog izlaza na svetski okean, odnosno Tajvana. Ako želi da sačuva hegemoniju, SAD moraju da imaju kontrolu nad tim ostrvom, koje je ključna tačka budućeg velikog rata. Amerika za sukob s Kinom sprema saveznike, Južnu Koreju i Japan, koji naručuje u SAD ogromne količine oružja. Tu je i vojni savez AUKUS, koji čine SAD, Velika Britanija i Australija.

3. Rat Izraela i Hamasa počeo je 7. oktobra i već je zahvatio Liban, Jemen, Siriju i Irak, srećom, zasad ne u istoj meri. Iran deluje i preko Hezbolaha i jemenskih Huta, što preti odgovorom Izraela. U tom slučaju, lančana reakcija dovela bi širenja rata do pada nekih vlada i dinastija arapskih zemalja, na primer u Bahreinu. 

Kim osvojio kosmos, koga će sledećeg

Korejsko poluostrvo predstavlja zamrznuti konflikt od 1953, a Severna Koreja nikad nije bila tako samouverena. Kim Džong Un, zahvaljujući Rusiji, napokon je uspeo da ispali raketu sa satelitom u kosmos, što je izazvalo paniku u Južnoj Koreji i Japanu.

Kavkaz uvlači u sukob Iran i Tursku

Jermenija je izgubila Nagorno-Karabah, ali je sada naoružava Francuska, na šta Azerbejdžan ne gleda mirno.

Takođe, ako Azerbejdžan ne dobije transportni koridor do svoje enklave s druge strane Jermenije, to bi moglo da ga navede da napadne. U tom slučaju verovatno bi se umešao Iran, koji ne želi da bude izolovan prema severu spojenom tursko-azerbejdžanskom teritorijom. Posledice ovakvog sukoba bile bi nesagledive i uvukle bi mnoge velike sile. 

Klanica u Južnoj Americi posle 140 godina

Južna Amerika nije videla rat od 1883, kada je Čile pobedio Boliviju i Peru. Sad je predsednik Venecuele.

Nikolas Maduro proglasio više od pola Gvajane svojom teritorijom. Na to je odgovorio Brazil upućivanjem trupa na tromeđu da bi branio Gvajanu i čeka se krvavi rasplet u džungli.

Afrika gori od Sudana do DR Konga

U Sudanu već besni građanski rat dve vlade i vojske koji preti da uvuče i Etiopiju, kao i Centralnoafričku Republiku, koja sve teže balansira između Zapada i Rusije. U DR Kongo sukobile su se oružane grupe oko kontrole teritorija i prirodnih resursa, što je proizvelo 6,9 miliona izbeglica. Osim toga, DR Kongo preti ratom Ugandi, koju optužuje da podržava neke od lokalnih vojski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO


 

Komentari (0)

Loading