SVE NADE U ZAPAD! OD ADUTA DO FIJASKA: Šta su sve Ukrajinci imali, a šta dobili od oružja koje je sejalo smrt među ruskim snagama

Autor:

Svet

23.12.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemlje NATO su odustale od slanja nekih tipova oklopnih vozila da se ne bi otkrile sve njihove mane.

SVE NADE U ZAPAD! OD ADUTA DO FIJASKA: Šta su sve Ukrajinci imali, a šta dobili od oružja koje je sejalo smrt među ruskim snagama

Foto: Tanjug/Evan Vucci/Tony Overman

Ukrajinska vojska se od početka invazije dovija kako da odoli oružano i brojčano nadmoćnijem neprijatelju. U pomoć je pritekao i Zapad svojim savremenim naoružanjem, koje je zadavalo velike glavobolje i sejalo smrt među ruskim vojnicima.

Međutim, Moskva je uglavnom uspevala da se prilagodi i pripremi odbranu, pa su neki od ukrajinskih aduta, kao na primer mnogo hvaljeni turski bajraktar posle izvesnog vremena završili u ukrajinskom blatu. Zanimljivo je da su zapadne sile odustale od slanja nekih oklopnih vozila da se ne bi otkrile sve njihove mane.

Dron vampir: Babaroga za tenkove

Republika

Foto: Printscreen

Dron vampir

Ukrajinski bombarderi-dronovi vampir postali su prava noćna mora za Ruse, koji su ih prozvali Babarogama, po zloj veštici iz slovenske mitologije koja ljude napada noću.

Radi se o brzoj bespilotnoj letelici koja uništava ruske tenkove i oklopna vozila iz neposredne blizine noću. Može da leti brzinom od oko 23 metra u sekundi i nosi teške eksplozivne naprave, što im daje prednost u odnosu na druge dronove koji mogu da lete noću i identifikuju neprijatelja pomoću termalnih kamera. Korišćene su i tokom napada na skladište municije u blizini Bahmuta.

Mihail Fedorov, ukrajinski ministar za digitalnu transformaciju, objavio je u avgustu video-snimak koji prikazuje prostoriju punu dronova, rekavši da će 270 dronova biti poslato na linije fronta u istočnoj i južnoj Ukrajini da bi podržali kontraofanzivu. Fedorov je ranije rekao za Njuzvik da je Ukrajina na putu da postane svetski lider u proizvodnji bespilotnih letelica.

Video moćnog drona podelilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane.

- Sa nosivošću do 15 kilograma i dometom leta do deset kilometara, ovaj dron je postao prava noćna mora za Ruse - navodi se u snimku.

Dron šark: Upad daleko u pozadinu

Republika

Foto: Printscreen

Dron šark i HIMARS

Na slici koja cirkuliše ruskim i ukrajinskim društvenim mrežama vidi se ukrajinski dron šark (ajkula) uparen s lakim višecevnim bacačem raketa HIMARS.

- Kombinacija ova dva oružja je ekstremno smrtonosna za Ruse. A biće mnogo gore zahvaljujući atakamsu - navodi se u jednom od postova na Tviteru.

Tvrdnje o uparivanju šarka i HIMARS pojavile su se prvi put u izveštajima sredinom septembra, sa snimcima na kojima se vidi kako rakete HIMARS gađaju pet ruskih PVO sistema buk.

Dron ima šifrovani komunikacioni sistem, rotirajuću nosnu kameru/elektrooptički sistem, koji može da uveća sliku do 30 puta, s optičkim zumom i ima dodatni digitalni zum. Lansira se sa šine za katapult koja povlači dron nazad i oslobađa ga. Maksimalni domet je 60 kilometara, izdržljivost preko dva sata, maksimalna visina 2.000 metara, a raspon krila 1,91 metara. Može dostići brzinu od 150 kilometara na sat.

Radi se o najboljem ukrajinskom dronu koji je nastao tokom rata.

- Opremljen je visoko pouzdanim komunikacionom modulom i modernim sistemom kamera koji mu omogućava da ide duboku u neprijateljsku pozadinu (do 60 kilometara) i obavi osmatranje na udaljenosti do pet kilometara između drona i objekta. Ovo je posebno važno kod planiranja i sprovođenja ofanzivnih operacija i predviđanja akcija neprijatelja - rekli su proizvođači.

HIMARS: Jedna raketa i S-400 je gotov

Republika

Foto: Tanjug/AP Tony Overman

HIMARS

HIMARS, artiljerijski raketni sistem visoke pokretljivosti, pogodio je mobilno komandno mesto koje čini deo ruskog raketnog sistema zemlja-vazduh dugog dometa S-400, pokazuju postovi i slike objavljene na internetu.

Fotografije uništenog vozila koje su navodno snimljene u Hersonskoj oblasti izgleda da pokazuju uspešan pogodak u mozak PVO sistema, čime je bila onesposobljena cela baterija. Sistem S-400 je veoma skup, obično se nalazi daleko iza linija fronta, gde druga artiljerija ne može da dosegne, a njegovo uništavanje poboljšava taktičku poziciju i omogućava ukrajinskim bespilotnim letelicama i avionima da lete slobodnije.
S-400 su, navodno, ruske snage koristile za presretanje raketa koje je ispalio HIMARS, pa su vojni stručnjaci ocenili da je to možda bio pravi duel između dva sistema.

- Ruski PVO je možda oborio nekoliko dolazećih raketa, ali je promašio jednu i to je bilo dovoljno da zapečati njegovu sudbinu - rekli su stručnjaci.

SAD su Ukrajini poslale 38 HIMARS, kao i jednu bateriju protivvazdušne odbrane "Patriot". Ukrajinsko vazduhoplovstvo je sugerisalo da Rusija pojačano koristi svoje raketne sisteme S-300 i S-400 da bi nadoknadila nedostatak balističkih projektila.

Storm šedou: Raketa koja je zapalila Krim

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Storm šedou

Ukrajinske snage granatirale su most Čongar, koji mnogi nazivaju vratima Krima, a koji povezuje ovo poluostrvo s Hersonskom oblasti i jugom Ukrajine. Veruje se da su za napad korišćeni projektili dugog dometa storm šedou, koje su dobili od Velike Britanije.

Storm šedou je krstareća raketa dugog dometa sa stelt mogućnostima, koju su zajednički razvile Velika Britanija i Francuska i koja se obično lansira iz vazduha. S dometom paljbe većim od 250 kilometara, ona ima malo manje mogućnosti od američkih vojnih taktičkih raketnih sistema zemlja-zemlja ili atakams.

Najvažnije je to što ova raketa ima dovoljan domet da prodre duboko u teritoriju koju drži Rusija u istočnoj Ukrajini. Jedan zapadni zvaničnik je za CNN rekao da je ukrajinska vlada uverila Veliku Britaniju da će se ove rakete koristiti samo unutar ukrajinske teritorije, što podrazumeva i Krim, ali ne i unutar Rusije.

Prema tvrdnjama "MBDA missile systems", evropske kompanije koja proizvodi ove projektile, radi se o oružju za duboke udare koje može raditi danonoćno u svim vremenskim prilikama i koje ima napredni sistem za navigaciju kako bi se osigurala preciznost.

- Nakon lansiranja oružje se spušta u visinu terena da bi se izbeglo otkrivanje. Kada se približi meti, njegov ugrađeni infracrveni tragač usklađuje sliku mete sa sačuvanom slikom da bi se osigurao precizan udarac i minimalna kolateralna šteta - navodi se na sajtu MBDA.

Atakams: Kraći domet, da se Putin ne naljuti

Tokom noći između 16. i 17. oktobra Ukrajinci su izvršili raketni udar na aerodrome u Berđansku u Zaporoškoj oblasti, kao i po vazduhoplovnoj bazi u Lugansku. Smatra se da je ruska armijska avijacija od početka rata pretrpela možda i najveće gubitke u jednom od ovakvih napada, kako što se tiče tehnike tako i kada je reč o ljudstvu.

Na osnovu ostataka raketa je ustanovljeno da je napad izvršen američkim raketama zemlja-zemlja atakams u varijanti MGM-140A blok i M-39 s kasetnom municijom. Već istog dana dejstvo ovim raketama je potvrdio ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski, a zapadni mediji su pisali da su rakete isporučene u tajnosti, što se, naravno, može zaključiti jer njihova isporuka nije zvanično najavljena.

Taktičke rakete atakams mogu biti dometa i do 300 kilometara, ali rakete koje su isporučene ukrajinskim snagama imaju nešto manji domet i opremljene su kasetnom bojevom glavom. Isporučene su u toj verziji jer se američka administracija pribojava da bi to moglo da dovede do eskalacije tenzija u odnosima s Rusijom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading