"VIŠE OD 20 DRŽAVA HOĆE U BRIKS!" Rjabkov: Ne znam nijednu međunarodnu organizaciju gde se rast članstva odvijao takvim tempom

Autor: Tanjug

Svet

15.12.2023

18:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je takođe napomenuo da je pored Samita BRIKS-a u Kazanju planiran čitav niz događaja, uključujući ministarske sastanke.

"VIŠE OD 20 DRŽAVA HOĆE U BRIKS!" Rjabkov: Ne znam nijednu međunarodnu organizaciju gde se rast članstva odvijao takvim tempom

Foto: Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Više od 20 država bi želelo da se pridruži BRIKS-u, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

On je u intervjuu za časopis ''International Affairs'' naveo da mnoge zemlje iz celog sveta pokazuju interesovanje za približavanje BRIKS-u sve do punopravnog članstva, napomminjući da se na tome mora raditi konstruktivno. 

- Ima dosta nacija koje bi želele da uđu u BRIKS, više od 20, ne računajući zemlje koje su zvanično objavile spremnost da uđu u asocijaciju 1. januara 2024. Ne znam nijednu međunarodnu strukturu ili organizaciju gde se rast članstva odvijao takvim tempom. Trenutno nemamo iskustva u radu proširenog BRIKS-a. To su pitanja koja se moraju rešiti u periodu ruskog predsedavanja - rekao je Rjabkov, prenosi TASS.

Rjabkov je takođe napomenuo da je pored Samita BRIKS-a u Kazanju planiran čitav niz događaja, uključujući ministarske sastanke.

Tokom samita BRIKS-a od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu, države članice su se složile da prošire članstvo u organizacijama prijemom Argentine, Egipta, Irana, UAE, Saudijske Arabije i Etiopije počev od 1. januara 2024. 

Nova lista potencijalnih država članica će biti pripremljena za sledeći samit, navodi TASS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading