ZBOG KRAHA DOŽIVEO POSLEDNJI LET NA MARSU: Polomio se propeler na helikopteru NASA, ovo je KRAJ istorijske misije!

Autor:

Svet

26.01.2024

09:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudbina Ingenuity-a je zapečaćena kada je slika preneta na Zemlju 18. januara, nakon 72. leta, otkrila oštećenje jedne od rotorskih lopatica.

ZBOG KRAHA DOŽIVEO POSLEDNJI LET NA MARSU: Polomio se propeler na helikopteru NASA, ovo je KRAJ istorijske misije!

Foto: NASA/JPL-Caltech//ASU/MSSS/SWNS / SWNS / Profimedia

Nakon tri godine revolucionarnog istraživanja Crvene planete, robotski helikopter NASA-e, Ingenuity, je trajno prizemljen, obeležavajući kraj istorijske misije koja je nadmašila sva očekivanja.

Sudbina Ingenuity-a je zapečaćena kada je slika preneta na Zemlju 18. januara, nakon 72. leta, otkrila oštećenje jedne od rotorskih lopatica, zbog čega je robot postao nesposoban za dalje operacije, kako je objasnila NASA, prenosi Index.hr.

Rekordni letovi

Ingenuity-jevih 72 leta su premašili sva predviđanja, preletevši udaljenost od 17 kilometara i leteći 14 puta duže od očekivanog iznad površine Marsa. Najveća dostignuta visina bila je 24 metra, a ukupno vreme leta iznosilo je dva sata i osam minuta. Ovaj lak helikopter, težak manje od dva kilograma, stigao je na Mars prikačen ispod rovera Perseverance.

Nasleđe i budući poduhvati

Iako je završio preuranjeno, nasleđe Ingenuity-ja će opstati, otvarajući put za buduća istraživanja. NASA obeležava dostignuća ovog minijaturnog helikoptera kao prototip za nove letelice koje će istraživati ne samo Mars, već i Saturnov mesec, Titan. Razvoj bespilotnog letelice, Dragonfly, je u toku, zasnovan na podacima prikupljenim tokom letova Ingenuity-ja. Ova sofisticirana letelica, veličine malog automobila, iskoristiće lekcije naučene od marskog helikoptera za istraživanje Titana, najvećeg Saturnovog meseca.

Dragonfly: Novi izazov

Za razliku od jednog rotora i visine od 49 cm kod Ingenuity-ja, Dragonfly se ponosi sa osam rotora i dimenzijama malog automobila. Vođen od strane Univerziteta Džons Hopkins za primenjenu fiziku u Merilendu, tim istraživača ima za cilj da iskoristi prednosti guste atmosfere Titana, omogućavajući lakši let u poređenju sa znatno ređom atmosferom Marsa.


Zaključno, iako je Ingenuity možda završio svoj poslednji let na Marsu, njegov uticaj će odjekivati kroz NASA-ine tekuće misije i razvoj inovativnih tehnologija za buduća planetarna istraživanja.

(Index.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading