UKRAJINCI TVRDE: Nije bilo ratnih zatvorenika u oborenom avionu, Rusija nam podmeće bez dokaza! Detalji slučaja pada IL-76 LEDE krv u žilama!

Autor:

Svet

10.02.2024

09:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki Njujork tajms objavio je da je avion zaista oboren sistemom Patriot, kako su tvrdile ruske vlasti.

UKRAJINCI TVRDE: Nije bilo ratnih zatvorenika u oborenom avionu, Rusija nam podmeće bez dokaza! Detalji slučaja pada IL-76 LEDE krv u žilama!

Foto: Printscreen Twitter @FlightEmergency

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, Aleksej Danilov, ističe da avion nije prevozio ukrajinske ratne zarobljenike, suprotstavljajući se tvrdnjama Moskve.

On naglašava da biološki materijal koji bi ostao da su zatvorenici bili u avionu bio bi ogroman, te da bi Rusija svakako iskoristila tu činjenicu i snimila sve, što se nije dogodilo. Danilov takođe upozorava da je priča o zatvorenicima deo unapred pripremljene kampanje Rusije da diskredituje Ukrajinu u međunarodnoj javnosti, prenosi ukrajinski portal Babel.


Danilovov komentar ističe i nedostatak pouzdanih informacija o sudbini navodnih zatvorenika koji su prema ruskim vlastima bili u oborenom avionu. On napominje da je pitanje veoma osetljivo i da trenutno ne mogu da daju definitivan odgovor. Ističe da, sa velikom verovatnoćom, zatvorenika nije bilo u avionu.

Foto: Tanjug/AP

IL-76

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu takođe upozorava na oprez u izjavama da su avion oborile ukrajinske oružane snage. Ističe da je situacija složena i da je potrebno sačekati dokazi pre donošenja zaključaka.


Američki Njujork tajms objavio je da je avion zaista oboren sistemom Patriot, kako su tvrdile ruske vlasti. Prema američkim izvorima lista, na letu je bilo ukrajinskih ratnih zarobljenika, ali je napomenuto da ih je verovatno bilo manje od 65, prenosi Kurir.

Ruske tvrdnje o oborenom avionu

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je avion prevozio 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, šest članova posade i tri vojnika u pratnji. Ruski istražni komitet izvestio je da je avion oboren raketama MIM-104A ispaljenim iz sistema protivvazdušne odbrane Patriot američke proizvodnje.

Ukrajinski obaveštajci potvrdili su da se na dan pada aviona zaista spremala razmena ratnih zarobljenika, dok iz ministarstva odbrane naglašavaju da trenutno ne mogu da potvrde ko se tačno nalazio u avionu.

S obzirom na kontradiktorne tvrdnje i nedostatak potpunih informacija, situacija oko oborenog aviona Il-76 i dalje ostaje nejasna, dok je sudbina navodnih ukrajinskih ratnih zarobljenika i dalje predmet spekulacija.

(Babel/Kurir)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading