NOVA PROMENA U VOJNOM VRHU: Zelenski imenovao novog načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine!

Autor:

Svet

09.02.2024

21:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski danas je najavio imenovanje general-majora Anatolija Barhileviča za novog načelnika Generalštaba, zamenivši tako Serhija Šaptalu.

NOVA PROMENA U VOJNOM VRHU: Zelenski imenovao novog načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine!

Foto: Tanjug/AP

Ova odluka dolazi nakon nedavne smene Valerija Zalužnog s funkcije vrhovnog komandanta Oružanih snaga, a Zelenski ističe da je Barhilevič iskusna osoba koja razume zadatke trenutnog rata i ciljeve Ukrajine.

U noćnom video obraćanju, Zelenski je naglasio da je imenovanje sprovedeno na preporuku novog vrhovnog komandanta Oružanih snaga, Oleksandra Sirskog, koji je preuzeo dužnost u četvrtak. Sirski je nasledio Zalužnog na toj ključnoj poziciji.

Ukrajinski predsednik je takođe naglasio da se s novim vođstvom uvodi novi tim koji će preuzeti rukovođenje ukrajinskom vojskom. Ova promena ima za cilj postizanje zajedničke vizije rata za vojnike u različitim delovima zemlje.

- Želim da vizija rata bude ista za naše vojnike u Robotinu, Avdijevci i Generalštabu - rekao je ukrajinski predsednik u četvrtak.

Zelenski je 2020. godine uveo novu poziciju vrhovnog komandanta Oružanih snaga, čime je unapređen sistem vojnog upravljanja. Do tada, načelnik Generalštaba bio je glavnokomandujući u ukrajinskoj vojsci.

Podsetimo, juče je ukrajinski predsednik doneo i odluku o smeni glavnog komandanta Valerija Zalužnog i imenovanju generala Aleksandra Sirskog na tu funkciju. 

- Sreo sam se sa generalom Zalužnijem, zahvalio mu se na dve godine službe - napisao je tom prilikom Zelenski u postu na Telegramu, gde je stajao zajedno sa Zalužnim.

- Razgovarali smo i ko bi mogao da se pridruži rukovodstvu Oružanih snaga. Sada je vreme za takvo resetovanje - dodao je Zelenski.

Odluka predsednika Ukrajine da smeni glavnog komandanta i da imenuje novu osobu na tu ključnu poziciju predstavlja značajnu reorganizaciju vojnog rukovodstva. Generalu Zalužnom se Zelenski zahvalio na dosadašnjem radu, dok se general Sirski priprema da preuzme odgovornost za vođenje Oružanih snaga Ukrajine.

Ovaj potez Zelenskog može se posmatrati kao nastavak politike promena koju je najavio od samog početka svoje vladavine. Imenovanje generala Sirskog može ukazivati na želju za novo vođstvo i pristup u vojnim strukturama zemlje.

Ova najnovija promena u vojnom rukovodstvu Ukrajine dolazi u vreme kada zemlja suočava s izazovima u vezi sa svojom bezbednošću, a Zelenski izražava optimizam da će novi tim doprineti ostvarivanju postavljenih ciljeva u zaštiti nacionalne sigurnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading