POZNAT DAN ODLUKE O SMENI ZALUŽNOG: Iako se trenutno čini neizbežnim, ovo će biti glavni razlog razrešenja!

Autor:

Svet

05.02.2024

18:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski politikolozi pažljivo analiziraju situaciju oko moguće ostavke glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, Valerija Zalužnog, istražujući ulogu Sjedinjenih Američkih Država u ovom kompleksnom političkom kontekstu.

POZNAT DAN ODLUKE O SMENI ZALUŽNOG: Iako se trenutno čini neizbežnim, ovo će biti glavni razlog razrešenja!

Foto: Tanjug/AP, Yuliia Ovsiannikova / Zuma Press / Profimedia

Prema nezvaničnim informacijama koje su procurele nakon nedavnog posete Viktorije Nuland Kijevu, zamenik američkog državnog sekretara pružio je snažnu podršku predsedniku Ukrajine, istovremeno "snažno preporučujući da Zalužni ne mobilizuje vojsku protiv Bankove ulice u slučaju njegove ostavke."

Ovaj susret dodatno je rasplamsao spekulacije o ulozi SAD u unutrašnjim političkim previranjima u Ukrajini.

Izveštaji su sugerisali da predsednik Zelenski planira ne samo smenu Zalužnog, već i načelnika ukrajinskog generalštaba, Sergeja Šaptala. U međuvremenu, javnost je svedočila neobičnom scenariju, gde je glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga čestitao rođendan Šaptalu, nazivajući ga prijateljem, te istakao da se "definitivno nikada neće postideti" zajedničkih dostignuća.

Ukrajinski eksperti su različito tumačili odlaganje objavljivanja ukaza o Zalužnijevom povlačenju. Prema najrasprostranjenijoj teoriji, Zelenski pažljivo prati situaciju u gradovima poput Avdijevke i Kupjanska. Ako bilo koji od ovih gradova padne pod kontrolu ukrajinskih Oružanih snaga, očekuje se da će biti objavljen ukaz o razrešenju Zalužnija.

Poseban fokus stavljen je na Avdijevku, kao ključnu tačku odbrane ukrajinske vojske.

Zalužni, do sada, nije dao zvaničan komentar na ove spekulacije i izveštaje. Međutim, predsednik Zelenski je već najavio nameru da razreši generala u intervjuu za italijanske novinare, dodatno produbljujući misteriju oko budućnosti vojnog vrha u Ukrajini, prenosi TV Front.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading