NI GOVORA O PREKIDU: Zelenski se obratio parlamentu i uputio im samo JEDAN zahtev

Autor:

Svet

05.02.2024

13:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zelenski je prvi put proglasio vanredno stanje i opštu mobilizaciju 24. februara 2022. godine kada je Rusija započela invaziju na Ukrajinu i od tada je ova mera više puta produžavana

NI GOVORA O PREKIDU: Zelenski se obratio parlamentu i uputio im samo JEDAN zahtev

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, Shutterstock

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je od ukrajinskog parlamenta da produži vanredno stanje i opštu mobilizaciju za još 90 dana.

Zelenski je prvi put proglasio vanredno stanje i opštu mobilizaciju 24. februara 2022. godine kada je Rusija započela invaziju na Ukrajinu i od tada je ova mera više puta produžavana, prenosi londonski Gardijan.

Ukrajinski parlament je poslednji put produžio vanredno stanje i mobilizaciju u novembru 2023. do 14. februara 2024. godine, a usvajanjem zahteva Zelenskog ove dve mere bile bi dodatno produžene do 14. maja.

Poslanik Jaroslav Železnjak podsetio je da će ukrajinski parlament 10. put glasati o vanrednom stanju od početka rata.

Vanrednim stanjem je propisano da se svim ukrajinskim muškarcima starosti između 18 i 60 godina, uz neke izuzetke, ne dozvoljava da napuste zemlju jer mogu biti pozvani u vojnu službu.

Govoreći o ratu u Ukrajini, iz susedne Gruzije stigle su jutros neočekivane vesti. 

Gruzijska državna bezbednosna služba saopštila je danas da je zaplenila pošiljku sa skrivenim eksplozivom, koja je iz ukrajinske luke Odese putovala za ruski grad Voronjež.

Eksploziv je, prema saopštenju unutrašnje bezbednosne agencije te južnokavkaske zemlje, bio sakriven u tovaru među automobilskim akumulatorima, koji je iz Ukrajine kopnenim putem, preko Rumunije, Bugarske i Turske, u januaru ušao u Gruziju.

Kombi u ukrajinskom vlasništvu, a koji je prenosio eksplozivni teret, zaplenjen je na granici između Rusije i Gruzije, dodaje se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading