USRED SLAVLJA - MEGAOBRT! ZELENSKI IPAK OTPUSTIO ZALUŽNOG? Evo šta se dogodilo u njegovom kabinetu

Autor:

Svet

01.02.2024

14:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Raskol između predsednika Ukrajine i njegovog vrhovnog komandanta dogodio se kada se podvlačila crta na kraju 2023. godine

USRED SLAVLJA - MEGAOBRT! ZELENSKI IPAK OTPUSTIO ZALUŽNOG? Evo šta se dogodilo u njegovom kabinetu

Foto: Profimedia, Yuliia Ovsiannikova / Zuma Press / Profimedia

Nekoliko priča pušteno je u etar u poslednjih 48 sati povodom navodne smene vrhovnog komandanta ukrajinske vojske Valerija Zalužnog sa te pozicije.

Prvo je rečeno da ga je otpustio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, nezadovoljan rezultatima na frontu. 

Potom je vojni vrh Ukrajine demantovao vest, a danas je CNN kao udarnu priču pustio da je Zalužni ipak smenjen.

Priča je objavljena baš u vreme dobijanja pomoći Ukrajine od Evropske unije od 50 milijardi evra.

Kako se navodi, popularni načelnik Generalštaba ukrajinske vojske bio je pozvan u ponedeljak na sastanak u kancelariju predsednika i rečeno mu je da je otpušten. CNN tvrdi da sui m dva izvora tu informaciju potvrdila.

Zvanično saopštenje nije dato, što znači da je Zalužni i dalje na toj funkciji, međutim, predsednički dekret se očekuje do kraja nedelje, rekao je jedan od izvora za CNN, što bi bio najveći vojni potres za Zelenskog, od početka ruske invazije pre skoro dve godine.

Glasine o sastanku i smenjivanju Zalužnog eksplodirale su u Kijevu u ponedeljak uveče i dale su kredibilitet raskolu za koji se smatra da je nastao između predsednika i njegovog vrhovnog komandanta nakon neuspeha ukrajinske kontraofanzive prošle godine.

Navodi se da su tenzije posebno porasle kada je Zalužni u novembru u intervjuu za časopis The Economist opisao rat sa Rusijom kao zastoj.

U ponedeljak je predsednički portparol Sergej Nikiforov rekao za CNN i druge da su glasine o smeni načelnika vojske netačne.

Ministarstvo odbrane je takođe objavilo poruku na svojim kanalima društvenih mreža koja glasi: "Poštovani novinari, odmah odgovor svima: Ne, ovo nije istina."

I u svom svakodnevnom večernjem obraćanju u ponedeljak, sam Zelenski uopšte nije pomenuo svog načelnika vojske.

Ali, prema jednom od izvora, na malom skupu u svojoj kancelariji u ponedeljak, kome je prisustvovao i ministar odbrane Rustem Umerov, predsednik je izjavio da je "doneo odluku da razreši vrhovnog komandanta oružanih snaga", što je, kako se naovdi, u skladu sa drugim izveštajima, uključujući Vašington post i Fajnenšel tajms.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading