''ISPALILI SMO RAKETE NA AMERIČKI BROD, CILJ USPEŠNO POGOĐEN'' Stigla uznemirujuća video poruka iz Jemena - napašće sva plovila povezane sa Izraelom!

Autor:

Svet

31.01.2024

22:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šiitski pokret ''Ansar Alah'', poznat i kao Huti, koji trenutno vlada severnim delom Jemena, izveo je vojnu operaciju ispaljivanjem projektila na američki trgovački brod ''Kol'', koji je bio na putu ka lukama u Izraelu.

''ISPALILI SMO RAKETE NA AMERIČKI BROD, CILJ USPEŠNO POGOĐEN'' Stigla uznemirujuća video poruka iz Jemena - napašće sva plovila povezane sa Izraelom!

Foto: Tanjug/Ap, Shutterstock

Ovu informaciju je potvrdio vojni portparol Huta, Jahja Sarija, putem video-poruke koju je objavio.

- Jemenske pomorske snage su izvele jedinstvenu vojnu operaciju ispaljivanjem projektila sa broda na američki trgovački brod Kol, koji je išao ka lukama okupirane Palestine (Izrael). Cilj je uspešno pogođen - izjavio je Sarija.

''Ansar Alah'', koji kontroliše veći deo jemenske obale Crvenog mora, prethodno je upozorio na svoju nameru da napadne sve brodove povezane sa Izraelom.

Pozivajući druge zemlje da povuku svoje posade sa tih brodova i da im ne prilaze na moru, Huti su izazvali zabrinutost međunarodne zajednice. Kao odgovor na ove pretnje, nekoliko brodarskih kompanija odlučilo je da obustavi pomorski transport kroz Crveno more, prema informacijama koje je objavila RIA Novosti

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izvode vazdušne udare na ciljeve Huta od sredine januara, kao odgovor na prethodne napade Huta u Crvenom moru. Situacija u regionu izaziva sveopštu zabrinutost i ostavlja otvorena pitanja o mogućem proširenju konflikta. Međunarodna zajednica pažljivo prati razvoj događaja na Bliskom istoku.

''Spremni smo da se odupremo silama tiranije''

Podsetimo, u utorak uveče, kako prenosi Rojters, centralna američka vojna komanda je objavila da je američka vojska oborila jednu protivbrodsku krstareću raketu koja je ispaljena iz Jemena prema Crvenom moru, dodajući da šteta nije prijavljena.

Komandant snaga jemenskih Huta Mohamed al-Atifi je, takođe juče, izjavio da je ta islamistička organizacija spremna za "dugotrajnu konfrontaciju" sa SAD i Britanijom.

On je na vanrednom sastanku sa komandantima vojnih snaga naveo da nastavak američko-britanske agresije predstavlja očigledno kršenje suvereniteta Jemena, što destabilizuje bezbednost i stabilnost regiona.

U vanrednom sastanku sa vojnim komandantima, Al-Atifi je istakao da su spremni odupreti se "silama tiranije" i naglasio da suverena odluka Jemena ne podleže raspravi ili sporu.

Spremni smo za dugoročnu konfrontaciju sa silama tiranije. Amerikanci, Britanci i oni koji su sa njima koordinisani mora da shvate snagu suverene jemenske odluke i da oko nje nema rasprave ili spora - naveo je Al-Atifi u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading