GORI CRVENO MORE! Mornarica SAD pogodila rakete Huta nakon NAPADA na brod s ruskom naftom!

Autor:

Svet

27.01.2024

14:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napad na tanker koji je prevozio rusku naftu izaziva zabrinutost, kako u vezi sa sigurnošću plovidbe, tako i sa geopolitičkim implikacijama.

GORI CRVENO MORE! Mornarica SAD pogodila rakete Huta nakon NAPADA na brod s ruskom naftom!

Foto: Tanjug/AP

Danas su se ponovo desili napadi na brodove u Adenskom zalivu, ovog puta metom su postali brodovi američke mornarice. Prethodno, tanker "Marlin Luanda" koji je prevozio rusku naftu, bio je gađan raketom Huta.

Centcom je saopštio da su američke snage uspele da unište raketu Huta pre nego što je lansirana, čime su sprečili "neposrednu pretnju" pomorskom saobraćaju u regionu. Ovo predstavlja zabrinutost za sigurnost plovidbe u ovom delu sveta, posebno kada se uzme u obzir da su napadnuti brodovi prevozili ruski teret, prenosi Tanjug.

Posada broda "Marlin Luanda" je bezbedna

Izvršni direktor trgovinske kompanije "Trafigura Group" potvrdio je da je posada broda "Marlin Luanda" nepovređena, kao i da je požar u teretnom rezervoaru uspešno ugašen. Brod se sada kreće ka sigurnoj luci. Ovo je važna vest koja umiruje javnost i ukazuje na uspešno reagovanje posade u kriznoj situaciji.


Napad na tanker koji je prevozio rusku naftu izaziva zabrinutost, kako u vezi sa sigurnošću plovidbe, tako i sa geopolitičkim implikacijama. Velike količine ruske nafte prolaze kroz južno Crveno more ka azijskim tržištima, čime se menja dinamika snabdevanja energentima na globalnom nivou.

Reakcija Huta na vazdušne napade SAD i Velike Britanije

Napadi na brodove u Adenskom zalivu deo su šireg sukoba između Huta i međunarodnih vojnih sila. Odnosi između Huta, SAD, Velike Britanije i drugih aktera u regionu su napeti, a reakcija Huta na vazdušne napade SAD i Velike Britanije dodatno komplikuje situaciju.

Budućnost plovidbe kroz Crveno more

Napad na "Marlin Luandu" postavlja pitanje budućnosti plovidbe tankera kroz Crveno more. Ova situacija može uticati na odluke izvoznika nafte, poput Saudijske Arabije, o korišćenju ovog plovnog puta za transport energenata.

U zaključku, napadi na brodove u Adenskom zalivu i njihove posledice jasno ukazuju na kompleksnost i značaj situacije u tom regionu, kako u ekonomskom, tako i u geopolitičkom smislu.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading