ŠEF NATO PLAŠI AMERIKANCE: ''Živimo u opasnim vremenima, oni su nam pretnja'' - ove svetske sile ZAPADU uteruju STRAH U KOSTI!

Autor:

Svet

31.01.2024

20:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji se trenutno nalazi u poseti SAD, izneo je snažan apel političarima i javnosti da podrže pružanje vojne pomoći Ukrajini.

ŠEF NATO PLAŠI AMERIKANCE: ''Živimo u opasnim vremenima, oni su nam pretnja'' - ove svetske sile ZAPADU uteruju STRAH U KOSTI!

Foto: Tanjug/AP

Istovremeno, on je izrazio zabrinutost zbog "planova Rusije da ospori i oslabi uticaj Amerike", naglašavajući hitnost situacije.

U svom govoru na forumu u Vašingtonu, Stoltenberg je istakao da se vrednosti demokratije sada suočavaju s ozbiljnim izazovima od strane spoljnih sila koje pokušavaju da potkopaju globalnu bezbednost i otvoreno ospore američki uticaj.

- Danas naše vrednosti zlonamerno napadaju spoljne sile koje pokušavaju da ih potkopaju. One su pretnja našem slobodnom svetu, otvoreno osporavaju američki uticaj. One pokušavaju da promene globalna pravila koja osiguravaju našu zajedničku bezbednost. Živimo u opasnim vremenima - rekao je Stoltenberg tokom obraćanja na forumu u Vašingtonu, piše Sputnjik.

On je posebno naglasio rastuću pretnju od Rusije, dok istovremeno ističe dugoročnu zabrinutost zbog Kine.

Stoltenberg je optužio Kinu za "razvijanje i modernizaciju naoružanja bez transparentnosti ili ograničenja", kao i za "nepoštenu trgovinsku politiku" i ambiciju da dominira u Južnom kineskom moru.

Dok je prepoznao dugoročnu ozbiljnost kineske pretnje, Stoltenberg je naglasio hitnost situacije s Rusijom, tvrdeći da Moskva "teži obnovi svoje sfere uticaja i izgradnji alternativnog svetskog poretka".

Upozoravajući na savezništvo između Kine, Rusije, Irana i Severne Koreje, generalni sekretar NATO je naglasio njihovu sposobnost izbegavanja sankcija i pritiska, što rezultira slabljenjem svetskog finansijskog sistema zasnovanog na američkom dolaru. On je apelovao na zajednički otpor prema režimima koji žele oslabiti demokratiju i globalnu bezbednost.

U kontekstu nedavnih odbrambenih planova NATO, usvojenih na prošlogodišnjem samitu u Viljnusu, Stoltenberg je naglasio da su ovi planovi prilagođeni, pre svega, za suočavanje sa potencijalnim sukobima sa Rusijom.

Moskva, s druge strane, tvrdi da ne predstavlja pretnju, ali upozorava da neće ignorisati akcije koje smatra potencijalno opasnim po svoje interese.

U zaključku, Stoltenberg je pozvao na jedinstvo i odlučnost u suočavanju s rastućim pretnjama, insistirajući da je sada vreme za zajedničko suprotstavljanje režimima koji bi ugrozili temelje slobodnog sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading