STABILNOST NA ZAPADNOM BALKANU NA TANKOM LEDU! Stoltenberg poručio: NATO posvećen ispunjavanju mandata KFOR-a, uloga OVE zemlje je jaka!

Autor:

Svet

26.01.2024

14:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posebno je istakao "snažnu posvećenost" crnogorskog premijera reformama i putu Crne Gore ka evroatlantskim integracijama.

STABILNOST NA ZAPADNOM BALKANU NA TANKOM LEDU! Stoltenberg poručio: NATO posvećen ispunjavanju mandata KFOR-a, uloga OVE zemlje je jaka!

Foto: AP Photo/Olivier Matthys

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, istakao je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem da je NATO posvećen tome da osigura da KFOR nastavi da ispunjava svoj mandat u okviru UN-a. Stoltenberg je naglasio da je Zapadni Balkan od strateškog značaja za NATO i pohvalio ulogu Crne Gore u regionu.

Posebno je istakao "snažnu posvećenost" crnogorskog premijera reformama i putu Crne Gore ka evroatlantskim integracijama. Uz to, naglasio je da je stabilnost u širem regionu i dalje krhka, te osudio prošlogodišnje nasilje na Kosovu i Metohiji kao neprihvatljivo, ističući brzu reakciju NATO-a u raspoređivanju 1.000 dodatnih vojnika i teškog naoružanja, prenosi Una.

Podrška suverenitetu Bosne i Hercegovine

Stoltenberg je najavio da će ambasadori NATO, njih 31, posetiti Sarajevo naredne nedelje, što predstavlja demonstraciju "snažne podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine". Istakao je da je neophodno da svi politički lideri rade na očuvanju jedinstva, te da je to ključno za stabilnost zemlje i regiona.

Crna Gora - cenjeni NATO saveznik

Stoltenberg je istakao da je Crna Gora veoma cenjen NATO saveznik, naglašavajući njen doprinos u raspoređivanju snaga u borbene grupe u Bugarskoj i Letoniji, kao i ulogu u "izgradnji efikasnijih i inkluzivnijih snaga bezbednosti" u okviru misije obuke NATO-a u Iraku.

Ova konferencija za novinare je naglasila važnost saradnje NATO-a sa zemljama regiona, kao i posvećenost NATO-a očuvanju stabilnosti i bezbednosti na Zapadnom Balkanu.

(Una)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading