NIJEDNA ZEMLJA NATO PRE NJE NIJE TO UČINILA! Ova država je JAVNO priznala učešće u bombardovanju Libije 2011. godine, tad je STRADALO četrnaest civila!

Autor:

Svet

26.01.2024

09:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Civilne žrtve su se odnosile na vazdušne napade na Surman 20. juna i na Sirt 16. septembra 2011. godine.

NIJEDNA ZEMLJA NATO PRE NJE NIJE TO UČINILA! Ova država je JAVNO priznala učešće u bombardovanju Libije 2011. godine, tad je STRADALO četrnaest civila!

Foto: Tanjug/Libyan government via AP

Dansko ministarstvo odbrane je nedavno objavilo da će pokrenuti istragu povodom navoda o učešću Vazduhoplovnih snaga Danske u napadima na Libiju 2011. godine, koji su rezultirali smrću 14 civila.

Ovo priznanje predstavlja prekretnicu, budući da je ovo prvi put da je neka od deset zemalja uključenih u akciju NATO-a priznala moguću vezu sa civilnim žrtvama, prenosi Tanjug.

Dokazi o civilnim žrtvama

Prema dokumentima objavljenim u skladu sa zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dansko vazduhoplovstvo je već 2012. godine zaključilo da postoje dokazi o vezi između vazdušnih napada avionima F-16 i izveštaja o civilnim žrtvama koje su sastavili Ujedinjene nacije, mediji i organizacije za zaštitu ljudskih prava. Ovo otkriće je dugo ostalo neobjavljeno, što je sprečilo porodice ubijenih Libijaca da traže odštetu.

Priznanje i istraga

Priznanje danskih vlasti usledilo je nakon zajedničke istrage portala "Altinget", organizacije "Ervors" i "Gardijana", koja je istakla važnost otvaranja istrage povodom ovog pitanja. Ministarstvo odbrane Danske je preuzelo odgovornost za pokretanje istrage kako bi se utvrdile sve činjenice i odgovornost za tragične događaje.

Civilne žrtve i vazdušni napadi

Civilne žrtve su se odnosile na vazdušne napade na Surman 20. juna i na Sirt 16. septembra 2011. godine. U prvom napadu je život izgubilo 12 civila, među kojima su bila i petoro dece, dok su u drugom napadu stradali muškarac i trudnica u petom mesecu trudnoće.

Reakcije i kontekst

Odluka Danske da otvori istragu izazvala je reakcije širom sveta, posebno u svetlu činjenice da su vazdušni napadi postali središte modernog ratovanja. Važno je istaći da su vojske, uključujući one na Zapadu, često oklevali da priznaju kada dođe do ubistva civila, što dodatno naglašava značaj ove istrage.

Posledice bombardovanja Libije 2011. godine

Bombardovanje Libije 2011. godine je bilo šestomesečna akcija koju su sprovele 10 zemalja, a rezultiralo je svrgavanjem tadašnjeg libijskog lidera Moamera Gadafija. Međutim, ova akcija je takođe dovela do dugotrajne nestabilnosti u zemlji, naglašavajući kompleksnost posledica vojnih intervencija.

(Gardijan/Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading