ERDOGAN POTPISAO! Turska odobrila zahtev Švedske za članstvo u NATO! Svi čekaju samo JEDAN odgovor

Autor:

Svet

26.01.2024

14:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas smo jedan korak bliže postanju potpunog člana NATO-a, poručio je premijer Švedske.

ERDOGAN POTPISAO!  Turska odobrila zahtev Švedske za članstvo u NATO! Svi čekaju samo JEDAN odgovor

Foto: Tanjug/AP Photo/Denes Erdos, Shutterstock

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, potpisao je protokol o pridruživanju Švedske NATO-u, nakon što je Narodna skupština odobrila zakon prošlog utorka.

Ova vest je objavljena i u turskim vladinim novinama, a zakon o odobravanju prisajedinjenja Švedske NATO-u je stupio na snagu, izvestila je turska agencija Anadolu.

Švedski premijer Ulf Kristerson pozdravio je večeras potpisivanje protokola o pridruživanju Švedske NATO-u od strane predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, prenosi portal Tovima.gr.

- Pozdravljamo odobrenje od strane Turske za pridruživanje Švedske NATO-u. Ovime se postiže značajna prelazna tačka u procesu integracije Švedske u NATO - napisao je Kristerson u svom objavljenom komentaru na platformi X (prethodno Tviter).

Hronologija tursko-švedskih sukoba

Sve je počelo maja 2022. kada je Švedska objavila svoju nameru da se pridruži NATO-u zajedno sa Finskom. Ankara je tokom ovog perioda optuživala je Švedsku da prilaže zakon  Kurdima borcima koji su se sklonili na njenu teritoriju.

Zbog toga je švedska vlada izvela izmene u svojem Ustavu kako bi zadovoljila zahteve Turske. Vlada Erdogana dala je zeleno svetlo za prohodak turističkog parlamenta, a sa saveznikom Devletom Bahčeli prvenstvo je prelazilo zakon o suglasnosti Švedske za pridruživanje NATO-u.

''Za korak smo bliži''

Turska će na taj način takođe staviti svoj potpis na prisajedinjavanje Švedske NATO-u i samo još jedan korak je ostao pre nego što se skandinavska zemlja pridruži alijansi. Čekaju odobrenje i Mađarske.

- Danas smo jedan korak bliže postanju potpunog člana NATO-a - komentarisao je premijer Švedske Ulf Kristerson pre nekoliko minuta. Putem svoje objave na platformi X (prethodno Tviter), izrazio je zadovoljstvo odobravanjem turskog parlamenta protokola za pridruživanje Švedske NATO-u.

(Tovima.gr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading