AKO PUTIN POBEDI UKRAJINU, NATO ĆE SE RASPASTI: Bivši američki general progovorio bez dlake na jeziku, a onda je spomenuo i POBEDU TRAMPA

Autor:

Svet

29.01.2024

11:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

General Hodžis smatra i da bi pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD dala Putinu vetar u leđa da okupira Evropu

AKO PUTIN POBEDI UKRAJINU, NATO ĆE SE RASPASTI: Bivši američki general progovorio bez dlake na jeziku, a onda je spomenuo i POBEDU TRAMPA

Foto: Tanjug/AP

Penzionisani američki general Ben Hodžis smatra da bi pobeda Rusije nad Ukrajinom donela potpuni raspad NATO pakta, ali i "ekonomski pokolj" za Zapad.

"Ukrajinska kontraofanziva je propala i nakon smanjivanja pomoći njoj, sada postoje realni strahovi da bi Vladimir Putin mogao da pobedi i uništi Evropu", piše Dejli mejl.

General Ben Hodžis, bivši zapovednik američke vojske u Evropi, kaže da bi ruska pobeda dovela do uspona saveznika Kremlja.

Kaže da će Iran i Severna Koreja najverovatnije uspeti da razviju efikasno nuklearno oružje u sledećih nekoliko godina, što će predstavljati direktnu pretnju Zapadu i moglo bi dovesti do nuklearnog rata u kojem bi poginule desetine hiljada ljudi.

“Zato je sada toliko važno imati nuklearno odvraćanje. Ako dopustimo Iranu i Severnoj Koreji da razviju nuklearne sposobnosti onda ćemo zauvek žaliti zbog toga”, kaže Hodžis.

Rekao je da bi ruska pobeda takođe značila da bi nuklearne države - Pakistan, Indija, Severna Koreja, Iran - postale nestabilne i to bi moglo da rezultuje time da se teroristi dočepaju nuklearnog oružja i pokrenu terorističke napade na ulicama Evrope.

I dok Zapad tone u godine nestabilnosti, dok Rusija čvrsto stiska Ukrajinu, general Hodžis kaže da će Putin krenuti u napad na tlo NATO-a.

Republika

Foto: Tanjug/Ap

Donald Tramp

Kaže i da bi novi mandat Donalda Trampa još više otvorio vrata Putinu da pokrene svoj napad na Evropu zbog republikanskog nedostatka podrške NATO-u. Evropa bi postala,kak ističe, “glineni golub”.

Hodžis kaže da bi bilo glupo pretpostaviti da Putin ne može da napadne baltičku zemlju - poput Litvanije, Poljske ili Estonije - i izazove pustoš među civilima širom Evrope.

U jednom scenariju, general Hodžis kaže da bi Moskva prvo mogla napasti uski pojas poznat kao Suvalki, stisnut između Poljske, Litvanije i ruske eksklave Kalinjingrad.

Čak i mali napad na ovu slabu tačku - jedinu kopnenu granicu između kontinentalne Evurope i baltičkih država - mogao bi izazvati velike probleme za NATO, prenose Blic i Jutarnji list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading