ŠTA ĆE TO DA ZNAČI? Stoltenberg progovorio o odnosu NATO i Rusije, ovo će se PUTINU BAŠ DOPASTI!

Autor:

Svet

23.01.2024

13:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar NATO snaga naglasio je da se situacija na severoistoku Evrope prati iz dana u dan

ŠTA ĆE TO DA ZNAČI? Stoltenberg progovorio o odnosu NATO i Rusije, ovo će se PUTINU BAŠ DOPASTI!

Foto: Profimedia, Wikipedia

NATO ne vidi nikakvu neposrednu vojnu pretnju Rusije prema bilo kojoj članici Alijanse, ali će nastavljati sa operacijom odvraćanja kroz predstojeću vojnu vežbu "Steadfest Defender", najveću u poslednjih nekoliko decenija, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je rekao da Alijansa sve to radi kako bi uklonila svaki prostor za pogrešnu procenu ili nesporazum u Moskvi o spremnosti NATO-a da zaštiti svaki pedalj svoje teritorije.

"Dokle god to radimo, neće biti napada na teritoriju NATO-a", rekao je Stoltenberg.

U predstojećoj vežbi "Steadfest Defender 2024", koja počinje u februaru i koja će trajati do maja, učestvovaće oko 90.000 vojnika.

Stoltenberg je naveo da je NATO potpisao ugovor vredan 1,1 milijardu evra za kupovinu artiljerijske municije kalibra 155 milimetara, pri čemu će deo tih granata biti isporučen Ukrajini, nakon izjava iz Kijeva da nedostatak municije otežava ratne napore protiv Rusije.

"Rat u Ukrajini postao je bitka za municiju", rekao je Stoltenberg, dodajući da će najveći deo kupljene municije biti upotrebljen za popunjavanje zaliha pojedinih članica Alijanse.

Neimenovani visoki zvaničnik NATO-a izjavio je za Rojters da će Alijansa verovatno kupiti oko 220.000 komada artiljerijske municije i da se prve isporuke očekuju naredne godine, dodajući da će municiju NATO-u isporučiti francuski proizvođač oružja Nekter i nemački Junghans.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading