GRAĐANI DA SE PRIPREME ZA MOBILIZACIJU, 20 GODINA ĆE RATOVATI S RUSIMA! Evropa u potpunom šoku, miru je DOŠAO KRAJ

Autor:

Svet

19.01.2024

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a otkrio je planove za budućnost i u njima više nema mesta za pregovore i harmoniju

GRAĐANI DA SE PRIPREME ZA MOBILIZACIJU, 20 GODINA ĆE RATOVATI S RUSIMA! Evropa u potpunom šoku, miru je DOŠAO KRAJ

Foto: Tanug/AP, Shutterstock, profimedia, defensie.nl

Vojni komitet NATO snaga u Evropi odlučio je da upozori Evropljane na nimalo simpatičan scenario koji ih čeka.

"Civili moraju da se pripreme za sveobuhvatni rat sa Rusijom u narednih 20 godina", upozorio je danas predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bauer.

On je dodao da će, pored oružanih snaga, i veliki broj civila biti mobilisan i da je na vladama da uspostave sisteme za upravljanje tim procesom, prenosi britanski list Telegraf.

"Moramo da shvatimo da mir nije garantovan. I zato se mi (NATO) spremamo za sukob sa Rusijom. Ali diskusija je mnogo šira. Vojno-industrijska baza i ljudi moraju da shvate da igraju ulogu", rekao je Bauer i upozorio da stvari neće biti "sjajne" u narednih 20 godina.

Oko 90.000 vojnika NATO sledeće nedelje će započeti najveću vojnu vežbu bloka od Hladnog rata, navode svetske novinske agencije.

NATO vežba "Steadfast Defender 2024" se više nego udvostručila u broju učesnika otkada je najavljena prošle godine i posebno je osmišljena da pripremi alijansu za rusku invaziju, ali su visoki zvaničnici NATO-a sve više zabrinuti što vlade i privatni proizvođači oružja zaostaju u pripremama na unutrašnjem planu, ocenjuje Telegraf.

Zalihe oružja i municije NATO-a su iscrpljene zbog sukoba u Ukrajini i biće potrebne godine da se popune trenutnom stopom proizvodnje.

U međuvremenu, Rusija je utrostručila svoje vojne rashode na 40 odsto ukupnog nacionalnog budžeta, dok je drastično ubrzala proizvodne linije.

Zapadna pomoć Ukrajini je opala zbog sve većeg otpora javnosti u Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji.

EU nije uspela da ispuni svoje obećanje da će poslati milion artiljerijskih granata od 155 mm u Kijev do sledećeg meseca, što je doprinelo smanjenju stope paljbe ukrajinske artiljerije.

Predsednik SAD Džozef Bajden takođe nije uspeo da ubedi republikanske lidere da podrže dalje pakete potrošnje za Ukrajinu, jer oni tvrde da bi novac trebalo da se potroši na domaće prioritete, kao što je pogranična bezbednost.

S druge strane, britanski ministar odbrane Dejvid Kameron poručio je da ne želi da saveznici podstiču Ukrajinu na pregovore s Rusijom i da je najbolji način da se rat okonča potpuna podrška Zapada Kijevu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
pera

19.01.2024 12:05

naravno narodu od boljitka samo rat to su nam spremili.Da se svi zapitaju za koga ratuju i cije interese.Da uzmu puske prvo ti sto nas guraju u rupu

Mumi

19.01.2024 14:30

Pa admirale mogli bi muškarci iz tvoje familije u rat. Moze i zenski deo. Kako ste jaki i hrabiri kad tudji sinovi ginu a vi iz kancelarije vodite rat. Mi civili smo zatrovani vasom ratnom retorikom i mrznjom. Da imamo pameti da vas eleminisemo pa da se dogovorimo.