ZELENSKI VAN SEBE, ARMIJA MU DESETKOVANA! Situacija na frontu sve ozbiljnija: Ukrajina povlači očajnički potez, tiče se mobilizacije vojnika!

Autor:

Svet

26.12.2023

09:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na internet stranici ukrajinskog parlamenta kasno sinoć je objavljen predlog zakona, koji predviđa smanjenje starosne granice sa 27 na 25 godina za mobilizaciju u vojsku.

ZELENSKI VAN SEBE, ARMIJA MU DESETKOVANA! Situacija na frontu sve ozbiljnija: Ukrajina povlači očajnički potez, tiče se mobilizacije vojnika!

Foto: Shuttestock

U najnovijem nacrtu zakona o vojnoj registraciji u Ukrajini, detaljno su specificirani kriterijumi koji bi obuhvatili ukrajinske državljane pod obavezom upisa, a ključna promena tiče se starosne granice koja se spušta sa 27 na 25 godina.

Treba im dodatnih 500.000 vojnika

Ministar odbrane Rustem Umerov potpisao je belešku sa ključnim odredbama nacrta zakona, među kojima se ističe promena starosne granice. Ova inicijativa dolazi u kontekstu predloga za mobilizaciju dodatnih 450.000-500.000 Ukrajinaca, kako je najavio predsednik Volodimir Zelenski na konferenciji za medije 19. decembra.

Ipak, Zelenski ističe da je ovo "vrlo osetljivo" pitanje, te da će se o njemu detaljno raspravljati između vojske i vlade pre nego što bude upućen predlog parlamentu. On naglašava da želi čuti više argumenata koji podržavaju potrebu za mobilizacijom tolikih dodatnih vojnika, s obzirom na ozbiljnost situacije.

Nije poznato tačno koliko Ukrajina trenutno ima vojnika na raspolaganju, ali ranije procene su govorile o oko milion ljudi pod oružjem. Američki zvaničnici istovremeno procenjuju da su stotine hiljada vojnika ranjene ili ubijene od početka ruske invazije.

Šef kluba zvaničnika stranke Zelenskog u parlamentu, David Arahamija, najavljuje da vlada aktivno radi na predlogu zakona u skladu sa zahtevima vojske.

Očekuje se da će ovaj predlog biti predstavljen parlamentu u narednim danima, a Arahamija naglašava da vojska treba imati adekvatna rešenja za svoje izazove, dok društvo očekuje odgovore na sve osetljive aspekte ovog pitanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading