ZELENSKI PRECRTAO 7. JANUAR I UVREDIO SRBE I OSTALE PRAVOSLAVCE! Ukrajinci danas PRVI PUT slave Božić, a evo su reagovali

Autor:

Svet

25.12.2023

10:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Narod je navikao da prvih dana januara proslavlja i rođenje Isusa Hrista, ali tako više neće biti

ZELENSKI PRECRTAO 7. JANUAR I UVREDIO SRBE I OSTALE PRAVOSLAVCE! Ukrajinci danas PRVI PUT slave Božić, a evo su reagovali

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prekinuo je tradiciju iznenadivši narod novom odlukom da se precrta 7. januar, dan kada pravoslavni narodi slave rođenje Isusa Hrista.

Zelenski je pre svega ovu odluku doneo kako bi se raskinula svaka veza sa Moskvom i Rusima.

Potpisao je zakon kojim se navodi da Ukrajinci žele da "žive sopstveni život sa sopstvenom tradicijom i praznicima".

Hrišćanstvo je najveća religija u Ukrajini, a Ruska pravoslavna crkva donedavno je dominirala verskim životom.

Ukrajinci su prilično nespremno dočekali Božić, ali su pokušali da ukrašavanjem ulica i sinoćnjim proslavama Badnje večeri isprate sve ono što rade katolici širom sveta.

Poput Ruske pravoslavne crkve, istočne hrišćanske crkve uglavnom koriste julijanski kalendar koji datira još iz rimskog doba, umesto gregorijanskog kalendara koji se koristi u svakodnevnom životu.

Promena datuma deo je ubrzanih napora da se uklone tragovi ruskog i sovjetskog uticaja, poput preimenovanja ulica i uklanjanja spomenika.  

Pravoslavna crkva Ukrajine, nova nezavisna crkva koja je prvi put održala bogoslužje 2019. godine, promenila je datum Božića na 25. decembar.

Službeno se odvojila od Ruske pravoslavne crkve zbog ruske aneksije Krima 2014. godine i podrške te zemlje separatistima u istočnoj Ukrajini.

Nova Pravoslavna crkva Ukrajine brzo raste i preuzima nekoliko crkvenih zgrada povezanih s Rusijom u potezima koje vlada podržava. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Sanja

25.12.2023 11:04

Videla žaba da se konji potkivaju pa i ona digla krake fuj fuj fuj

kadirov

25.12.2023 11:49

neka slave jos malo,nece im ni jevreji pomoci u drugom poluvremenu..

Zed

25.12.2023 11:49

Tu Ukrajinu treba sravniti sa zemljom....