DO NEMAČKOG DRŽAVLJANSTVA VEĆ POSLE TRI GODINE?! Predstavljen nacrt novog zakona, evo šta će biti presudno!

Autor:

Svet

25.11.2022

23:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do sada se u Nemačkoj na državljanstvo čekalo osam godina.

DO NEMAČKOG DRŽAVLJANSTVA VEĆ POSLE TRI GODINE?! Predstavljen nacrt novog zakona, evo šta će biti presudno!

Foto: pixabay.com/Republika/E. DELIBAŠIĆ

Nemački pasoš

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer predstavila je delove nacrta zakona kojim bi trebalo da se olakša sticanje nemačkog državljanstva i prema kojem će se upis u državljanstvo, umesto sa sadašnjih osam, moći zatražiti već nakon pet odnosno tri godine legalnog boravka.

- Umesto sadašnjih osam godina državljanstvo će se moći steći već nakon pet godina legalnog boravka, a u slučaju vrlo uspešne integracije već i nakon tri godine - rekla je ministarka Fezeru razgovoru za nekoliko nemačkih medija.

Nacrt zakona poslat na proveru

Pod vrlo uspešnom integracijom Fezer podrazumeva brzo učenje nemačkog jezika i dobru integraciju u radni ili obrazovni sistem zemlje.

- Nacrt zakona je gotov i poslat je nadležnim ministarstvima na proveru - saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Index.hr.

U istom saopštenju se navodi da su detalji zakona već dogovoreni između stranaka vladajuće koalicije. Socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada je u svom koalicionom ugovoru predvidela reformu zakona o sticanju državljanstva.

Prema tom nacrtu bi deca rođena u Nemačkoj automatski stekla pravo na državljanstvo ako jedan od roditelja najmanje pet godina legalno boravi u Nemačkoj.

Sniženi i jezički kriterijumi

Kod osoba starijih od 67 godina ubuduće će kao uslov za sticanje državljanstva biti sniženi jezički kriteriji te će biti dovoljno da se podnosilac zahteva može "usmeno sporazumeti".

- Olakšanim postupkom sticanja državljanstva želimo da izađemo u susret generaciji gastarbajtera koji su dali značajan doprinos razvoju ove zemlje - rekla je Fezer.

Ona je takođe najavila da bi trebalo biti omogućeno i lakše sticanje dvostrukog državljanstva, koje je trenutno u Nemačkoj, uz neke izuzetke, zabranjeno.

- Za integraciju je mnogo važnije poznavanje jezika, obrazovanje i priznanje demokratskog poretka nego pitanje poseduje li podnosilac zahteva još neko drugo državljanstvo - rekla je Fezer.

Nemogućnost zadržavanja starog državljanstva prilikom primanja nemačkog smatra se najvećem preprekom za pojačani ulazak stranaca, koji već duže žive u Nemačkoj, u registar nemačkih državljana. Državljani Evropske unije smeju da zadrže svoje staro državljanstvo i nakon sticanja nemačkog pasoša.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading