OVO JE NOVA MAPA BALKANA I EVROPE: Amerika preuzima primat od Nemačke i pita se za sve

Autor: B. KAŠANSKI - T. BUJIŠIĆ

Vesti

22.11.2022

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sva nemoć EU bila je očigledna tokom razgovora o tablicama u Briselu, a Vašington je nekoliko sati kasnije pokazao svoju snagu.

OVO JE NOVA MAPA BALKANA I EVROPE: Amerika preuzima primat od Nemačke i pita se za sve

Foto: Tanjug/AP

Amerika uzima stvar u svoje ruke na Balkanu, Vašington će preuzeti u svoje ruke dijalog Beograda i Prištine, a sve je to deo šireg plana, po kom bi SAD zavladale većom delom Evrope i Nemačku i njen uticaj svele na samo jedan (manji) deo EU. Kako Srpski telegraf saznaje u diplomatskim krugovima, u Stejt departmentu i Beloj kući odavno su iscrtali novu mapu Evrope, koja bi, praktično, trebalo da bude podeljena na tri celine (pogledajte mapu u prilogu) - američku, nemačku i treću, koja bi obuhvatila zemlje iza gvozdene zavese, tzv. ruski svet, koji se definitivno odvojio od jezgra Evrope nakon 24. februara, odnosno početka invazije na Ukrajinu.

Svejedno je Bajden ili Tramp

Republika

Foto: Shuttestock, Tanjug/AP

Džo Bajden i Donald Tramp

Kako za Srpski telegraf kažu sagovornici iz diplomatskih krugova, za realizaciju američkog plana potpuno je svejedno ko će biti na vlasti u Vašingtonu jer je projekcija strategije za Evropu potpuno ista. Dakle, ko god pobedio na sledećim izborima za šefa Bele kuće 2024, Džozef Bajden ili Donald Tramp (potencijalno i Ron Desantis, kao kandidat Republikanske partije), to ništa suštinski neće promeniti.

Pokazna vežba za uspostavljanje američke dominacije u Evropi, između ostalog, viđena je i u prethodna dva dana, objašnjava naš sagovornik diplomata.

- Ameri su pustili da EU pokaže svu svoju nesposobnost tokom pokušaja da se napravi neki dogovor s Aljbinom Kurtijem povodom problema tablica na srpskim vozilima na Kosovu. I onda, kada je visokom predstavniku Borelju ostalo samo da zavapi da je Kurti nerazuman i da će o tome izvestiti međunarodne partnere, Vašington je izvukao asa iz rukava i nakon razgovora s ambasadorom u Prištini Kurti je odložio odluku o kažnjavanju na 48 sati i još poručio da se raduje što će u tom periodu tražiti rešenje - navodi naš sagovornik i konstatuje da se radi o čistoj demonstraciji moći.

Kako zaključuje, reč je o jednostavnoj poruci Briselu, tačnije Berlinu, koja glasi: "Vi ste nesposobni, mi uzimamo stvar u svoje ruke."

Potezi kojima Amerika i njeni saveznici u Evropi buše Nemačku

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Olaf Šolc

1. Preuzimanje razgovora Beograda i Prištine u svoje ruke

2. Forsiranje "Otvorenog Balkana" u odnosu na Berlinski proces

3. Jačanje saradnje s Grčkom, stacioniranje snaga u grčkim lukama, dovođenje Grčke u zavisnost od vojne pomoći SAD zbog sankcija s Turskom

4. Sve veća distanca Turske od EU da bi u sledećoj fazi ponovo potpala pod američku sferu (važnu ulogu tu imaju i turski interesi u Siriji)

5. Guranje Poljaka da insistiraju na tome da im Nemačka isplati ratnu odštetu za Drugi svetski rat

6. Konstantni okršaji Mađarske s Briselom, čime se slabi EU

7. Anuliranje svake energetske koristi koju je Nemačka doskora imala zbog jeftinog ruskog gasa (imati u vidu diverziju na gasovodu "Severni tok")

8. Amerika je preplavila Evropu svojim tečnim gasom, kao zamenom za ruski prirodni gas

9. Dovođenje jakih američkih snaga u Rumuniju i baltičke zemlje

10. Dva najmoćnija američka nosača aviona trenutno plove evropskim morima

Da je tako, pokazuje i to što se u jeku napetosti, krize i naraslih tenzija u Prišini iznebuha pojavio uticajni američki kongresmen Riči Tores. Reč je o čoveku koji je praktično prošle godine nasledio dugogodišnjeg albanskog lobistu Eliota Engela. Ono što je Tores izgovorio (nimalo slučajno) u Prištini dovoljno govori...

- Vreme je da SAD preuzmu veću ulogu u razgovorima o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Amerika treba da igra centralniju ulogu u razgovorima između dve strane jer mislim da su bez takve uloge SAD pregovori zastali, pa je vreme da SAD preuzmu aktivniju ulogu u ovom procesu - kazao je on.

PODACI ZA MAPU

Republika

Foto: Republika

Nova mapa Evrope

1. NEMAČKA SFERA

Nemačka

Holandija

Belgija

Luksemburg

Austrija

Češka

Slovačka

Hrvatska

Slovenija

Švajcarska

2. AMERIČKA SFERA

Francuska

V. Britanija

Ukrajina

Poljska

Mađarska

Rumunija

Bugarska

Grčka

Turska

Letonija

Litvanija

Estonija

Španija

Portugalija

Italija

Finska

Švedska

Norveška

Island

Srbija

Crna Gora

S. Makedonija

Albanija

BiH

Deo Moldavije

Gruzija

* na spisku je i lažna država Kosovo, koju SAD vide kao nezavisnu

3. RUSKI SVET

Rusija

Belorusija

deo Moldavije

Jermenija

REAKCIJE

Dejan Miletić, politički analitičar

Republika

Foto: Tanjug

Dejan Miletić

Jasno je da Amerika drži konce u svojim rukama kada je o ovom prostoru reč. Uostalom, to su i demonstrirali pre dva dana. Možemo reći da su svojim gestom pokazali kredibilitet evropskih institucija i da do promene odluke dolazi pod pritiskom SAD. Neminovno je da će SAD u budućnosti graditi sve bolje odnose sa Srbijom i da će se težiti ka tome da bude što manje pritisaka na našu zemlju, a što više zajedničkih odluka

Dragan Šormaz ,predsednik Evroatlantskog saveta Srbije

Republika

Foto: printscreen/N1

Dragan Šormaz

Amerika nema ambicije da bude glavna i oduzme nekome primat. SAD su jedina svetska sila. Rat u Ukrajini je pokazao da je Evropska unija ranjiva, bogata je, ima jako tržište, ali u bezbednosnom smislu nije samostalna niti je sigurna bez Amerike. Ipak, EU je potrebna Americi kao saveznik jer samo zajedno mogu da zaštite demokratiju i svoj svet od tiranina, komunista, diktatora... Iz tog razloga SAD dozvoljavaju da EU sprovodi uticaj u našem regionu, ali kada se Brisel zaglavi u nekoj situaciji, oni su tu da pomognu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Jon

22.11.2022 22:22

Koje si ti čudo u srbiji

Mirko

23.11.2022 10:17

Nova (stara) Austrougarska.

svetozar

24.11.2022 12:00

Opasnost covecanstvu ne preti ni od Amerike, ni od Kine, ni od Rusije, nego od kapitalizma kao sistema.

Brajna Koy

29.11.2022 00:03

Zelja je jedno a mogucnost trece ... Pitaju se tu jos ,, poneki ,,