BEOGRAD I EU ZA MIR, KURTI HOĆE "OLUJU": Fijasko pregovora u Briselu zbog ponašanja Prištine

Autor:

Vesti

21.11.2022

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić: Predstoje nam besane noći, sad je svima jasno ko je konstruktivan.

BEOGRAD I EU ZA MIR, KURTI HOĆE "OLUJU": Fijasko pregovora u Briselu zbog ponašanja Prištine

Foto: Tanjug/AP, R. Prelić

Aleksandar Vučić, Aljbin Kurti

Iz meni nejasnih razloga, nismo uspeli da postignemo apsolutno nikakav dogovor. Srpska strana bila je potpuno konstruktivna i deset puta su menjani tekstovi koje smo prihvatili, ali albanska strana bi uvek dodavala nešto što je bilo jasno da nije moguće...

Ovakvom porukom je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle jučerašnjeg sastanaka s predstavnicima Prištine i EU u Briselu, koji su trajali nešto više od sedam sati, potvrdio da je pred odlazak s razlogom bio pesimista.

DŽABA POTPIS

Vučićeve navode je direktno potvrdio i šef evropske diplomatije Đuzep Borelj.

Prvo odvojeni, potom zajednički sastanak Aljbina Kurtija, premijera privremenih prištinskih institucija, i Vučića s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom završeni su fijaskom. U fokusu je bilo pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje eskalacije na terenu, a dan uoči odluke Prištine da počne s novčanim kažnjavanjem vlasnika automobila sa srpskim tablicama koji odbijaju preregistraciju na kosovske.

Prema rečima predsednika Srbije, pred nama su besane noći, mnogo teških dana.

- Ali poslušaćemo, što će biti savet i zahtev visokog predstavnika. On je tražio da ne primenjuju kazne, a da mi ne izdajemo nove tablice KM, što smo rekli da je sve u redu. Poštovaćemo i ponašati se u skladu s tim - kazao je Vučić i dodao:

- Jasno je svima u EU, ali i u svetu ko je bio konstruktivan, ko je želeo dogovor i očuvanje mira. Insistirali smo jedino da moraju da se poštuju dogovori koji su potpisani. Neki ne žele da se primenjuje ono što je potpisano.

UVEK UZ NAROD

Predsednik Srbije rekao je da ne misli da imamo tragediju, ali ni da će biti lako u narednom periodu. Građanima sa KiM je poručio da će država biti uz njih.

- Bićemo uz njih i njihova država će uvek, bez obzira na sve, biti uz njih - kazao je Vučić.

Prema nezvaničnim ocenama iz okruženja evropskih zvaničnika, Kurti je juče pokazao da na svaki način pokušava da izazove sukobe. Praktično, kako je i najavljivano, pomahnitali premijer prištinskih privremenih institucija priželjkuje neku novu "Oluju" na Kosovu.

Briselska satnica

8.00 Počeo sastanak delegacije EU s Kurtijem

8.40 Završen sastanak

9.00 Počeo sastanak delegacije EU i Vučića

10.00 Počeo zajednički sastanak delegacije EU, Vučića i Kurtija

10.20 Srbiji ponuđeno sramno rešenje koje mi ne možemo da prihvatimo

13.10 Pregovori ušli u četvrti sat, EU insistira na kompromisnom rešenju, koje Kurti uporno odbija

14.29 Ponovo bilaterala Prištine i Brisela, predsednik Srbije za to vreme igrao šah

15.00 Završeni razgovori, nema dogovora

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading