OTKRIVAMO: OVAJ ČOVEK JE PLAĆEN DA OCRNI SRBIJU! Albanci dali velike pare lobisti Roju Bejliju!

Autor:

Vesti

29.10.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kurti na sve načine pokušava da stigne do Donalda Trampa i preokrene stav republikanaca o prištinskoj vlasti.

OTKRIVAMO: OVAJ ČOVEK JE PLAĆEN DA OCRNI SRBIJU! Albanci dali velike pare lobisti Roju Bejliju!

Foto: Tanjug/AP

Albanci decenijama izdvajaju milione za lobiranje protiv Srbije, ali su sada čitavu stvar digli na viši nivo. Tirana, Priština, a preko njih i Albanci iz tzv. preševske doline, unajmili su jednog od najpoznatijih američkih lobista Roja Bejlija.

Kako je Republika pisala, Kurti i ekipa ukupno su platili 10.000.000 dolara američkim lobistima, a najveći deo tog novca, prema informacijama našeg lista, otišao je Bejliju. Ne bez razloga jer se radi o pravoj lobističkoj ajkuli, kako o njemu pišu američki mediji, čoveku bliskom republikancima i najužem okruženju Donalda Trampa.

PO SVAKU CENU

Republika

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

U svom dosadašnjem radu lobirao je unutar Bele kuće, u više ministarstava i zvaničnih tela, a opseg delovanja mu je od politike do energetike i poreskih olakšica. Samo angažovanje ovako ozbiljnog igrača jasna je poruka da su Albanci rešili da se po svaku cenu približe Republikanskoj stranci i samom Trampu s obzirom na to da će početkom novembra, na takozvanim međuizborima (održavaju se na polovini predsedničkog mandata), republikanci verovatno preuzeti od demokrata Senat i Predstavnički dom Kongresa. Takođe, šanse Trampa da dobije izbore za Belu kuću 2024. nisu nimalo zanemarljive jer rejting aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena konstantno pada.

Ugovor Albanaca s Bejlijem potpisan je do 31. jula 2023, ali ne treba sumnjati da će biti produžen. Bejli, kako navode izvori Republike, za manje od dve sedmice već je kontaktirao s dvojicom važnih republikanskih senatora Tedom Kruzom i Markom Rubijem.

- Bejli je poznat kao čovek s fantastičnim kontaktima, ima jake veze s Rudijem Ðulijanijem, nekadašnjim gradonačelnikom Njujorka i bliskim saradnikom Donalda Trampa. Takođe, Bejli je bio i kopredsedavajući komiteta za prikupljanje donacija za Trampovu predsedničku kampanju. Posebno je jak u Teksasu i Floridi - objašnjava naš sagovornik.

Ovo su naši aduti

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ričard Grenel

1. Međunarodna pozicija Srbije je jača nego što je bila ranije

2. Vidljivo otopljavanje odnosa s Amerikom

3. Najpoverljiviji Trampov čovek Ričard Grenel nije nimalo blagonaklon prema Kurtiju

4. Srpska dijaspora ozbiljno učestvuje u Trampovoj kampanji

5. Srpski kokus u Kongresu okupio je jake senatore i kongresmene

DODATNI KANALI

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Nenad Vuković

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, ističe da je suština ovog aranžmana angažovanje čoveka bliskog Trampu u trenutku kada slede međuzbori i kad je jasno da se republikanci vraćaju.

- Albanci prate gde je moć, hoće da ostvare kanale komunikacije i imaju uticaj na donosioce odluka. To je najbolji signal da dolazi do repozicije moći u SAD - kaže Vuković i dodaje:

- Kosovo je opredelilo novac da napravi prolaz Albancima iz takozvane preševske doline, da u njihovo lobiranje budu uključeni i oni. Ovo su tipski ugovori, podrazumevaju promociju, kontakt, suština je da se drže otvoreni kanali i mogućnost uticaja na donosioce odluka.

Republika

Foto: Tanjug

Dejan Miletić

Iako se sklapanje ovih ugovora tumači kao crveni alarm, analitičar Dejan Miletić podseća da je Beograd danas u mnogo povoljnijoj situaciji nego ranije.

- Nema dileme da Albanci loše stoje kod Trampa, a ovim su pokušali da ojačaju poziciju. Međutim, Ričard Grenel je blizak Trampu, objektivan je posmatrač i, u tom smislu, ne treba da brinemo. Ipak, ovo je signal, pokazatelj da treba da tražimo i dodatne kanale za uticaj, ne samo kod Trampa već i kod demokrata, i da okrećemo Kongres u svoju korist - poručuje Miletić.

Činjenice o Roju Bejliju

- Ima jednu od najjačih lobističkih kuća u SAD

- Veliki investitor u biznis-projektima

- Blizak s Republikanskom strankom

- Najveći uticaj ima u Teksasu i Floridi

- Ima jake veze s Rudijem Đulijanijem, nekadašnjim gradonačelnikom Njujorka

- Bio kopredsedavajući komiteta za prikupljanje donacija za predsedničku kampanju Donalda Trampa

- Lobirao unutar Bele kuće, ministarstva poljoprivrede, zdravlja, trgovine, energetike...

- U fokusu su mu je politika, energetika, genetski modifikovana hrana, penzijska reforma...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading