IVER NE PADA DALEKO OD KLADE: Ćerka Medlin Olbrajt ulaže milione u lažnu državu Kosovo

Autor:

Vesti

18.10.2022

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Madlen bila najvatreniji zagovornik bombardovanja Srbije.

IVER NE PADA DALEKO OD KLADE: Ćerka Medlin Olbrajt ulaže milione u lažnu državu Kosovo

Foto: Tanjug/AP

Gde ja stanem, ti produži. Alis Olbrajt, jedna od tri ćerke bivše državne sekretarke Madlen Olbrajt i perjanice NATO bombardovanja SRJ, koja se zdušno zalagala za nezavisno Kosovo, nastavila je stopama pokojne majke. Naime, korporacija na čijem je čelu ulaže milione dolara u lažnu državu, pa je tim povodom danas doputovala u Prištinu.

Uručen joj "ključ" grada Vitina

Njoj je danas uručen "ključ grada Vitana". Ceremoniji su prisustvovali predsednik DSK Ljumir Abdidžiku, predstavnici MCC i okupljeni građani, prenosi Telegrafi.

Gradonačenik Opštine Vitina Sokolj Haliti uručio je simboličnu počast ćerki pokojne bivše državne sekretarke Madlen Olbrajt.

- U ime građana Vitine i svih etničkih grupa i identiteta koji žive u Vitini, u ime večnog prijateljstva Kosova i SAD, u ime naše zajedničke istorije, i u ime zajedničkih ciljeva za zaštitu životne sredine, postizanje rodne ravnopravnosti i ekonomski razvoj Vitine i celog Kosova, imam tu čast da vam kao predsednik opštine uručim ključ opštine Vitina - rekao je Haliti.

POSEBNA VEZA

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Madlen Olbrajt

Naslednica Olbrajtove je izvršna direktorka "Milenijum čelendž koroporacije", (MCC) koja s Kosovom sarađuje u nekoliko oblasti, između ostalog, i u oblasti energetske efikasnosti. Ona je po dolasku obišla tri renovirane zgrade u prištinskom naselju Ulpijana. Samo za energetsku sigurnost izdvojeno je više od 236 miliona dolara, što je najveća investicija u istoriji Kosova, a ulaganja Olbrajtove firme su daleko, daleko veća. Sporazum su potpisali Aljbin Kurti i Vjosa Osmani premijer i predsednica takozvane države Kosovo u julu.

Osmanijeva je tada na Tviteru napisala:

- Suvereno Kosovo, s rastućom ekonomijom, ponosno je što ima SAD pored sebe. SAD su naš najmoćniji saveznik, to su dve države, dva naroda koji imaju posebnu vezu - rekla je ona indirektno veličajući ulogu koju je majka Alis Olbrajt odigrala za Kosovo.

Otvorila renoviranu zgradu u Prištini

Olbrajtova je prisustvovala otvaranju renovirane zgrade u prištinskom naselju Ulpijana, prenosi Ekonomija onlajn.

"Milenijum čelendž korporejšn" izdvojio je 11 miliona evra za uštedu energije, od kojih će 1.000 kuća dobiti novu izoliciju, a preko 20 zgrada širom Kosova biće renovirano.

SRDAČAN DOČEK

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

Prištinske vlasti su je dočekale širom raširenih ruku, što je i očekivano, budući da njenoj majci imaju najviše da zahvale za današnju poziciju. Podsetimo, Madlen bila jedna od najvatrenijih zagovornica bombardovanja "kojim će jednom za svagda zaustaviti genocid na Kosovu jer su sva diplomatska sredstva istrošena".

Odajući joj poštu kosovski premijer Aljbin Kurti je poručio da NATO intervencija nosi lični pečat Madlen Olbrajt.

Ipak, saradnja MCC i Kosova seže daleko dalje.

- Od 2017, kada smo potpisali sporazum, radimo s Kosovom u snabdevanju električnom energijom, vladavini prava i u ostalim segmentima - rekla je jednom prilikom naslednica državne sekretarke.

Sastala se i s lažnom predsednicom

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vjosa Osmani

Olbrajtova se danas sastala i sa predsednicom takozvane države Kosovo Vjosom Osmani, koja joj se zahvalila na radu i posvećenosti ovom programu, prenosi Kljan Kosova.

Osmani je istakla posvećenost kosovskih institucija ovom programu, što se odrazilo i na "proces pregovora, potpisivanja i ratifikacije u rekordnom roku u Skupštini Kosova".

Osmani je dodala da će "ovaj projekat omogućiti Kosovu da bude primer celom regionu i šire u smislu ulaganja u energetski sektor".

Osmani je ocenila da će ulaganje u energetiku omogućiti bržu integraciju obnovljivih izvora energije dok će povećanje kapaciteta radne snage, posebno žena, uticati na stvaranje neophodnih resursa za uspešnu implementaciju inovativnih projekata.

Kako se navodi, Osmani je govorila i o "prijateljstvu između Kosova i Sjedinjenih Država, ističući da će novi program sa MCC označiti novo poglavlje u saradnji".

Osmani je izrazila zahvalnost Alis Olbrajt i za "doprinos njene majke, bivšeg državnog sekretara, Medlin Olbrajt, za slobodu građana Kosova".

Podsetimo, Madlen Olbrajt je umrla 23. marta 2022, u 84. godini. U jednom intervjuu je rekla da, kada je pitaju na šta je najponosnija u svojoj karijeri, odgovorila bi Kosovo.

Ovako se Kosovo odužilo Olbrajtovoj

Republika

Foto: Tanjug/AP

Bista Medlin Olbrajt u Prištini

- debelo zaradila od prodaje "Telekoma Kosova", koje je njena firma privatizovala posle rata

- u znak zahvalnosti još za života dobila trg i bistu u Prištini

- dobijala hvalospeve prilikom svake godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova

- bila je lobista u mnogim poslovima i na taj način takođe zaradila

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading