OVAKO SU IZDALI KOSOVO: Vikiliks otkrio sve tajne tajne loših dogovora i pregovora koje je vodila bivša vlast

Autor:

Vesti

25.09.2022

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tadić i Jeremić su učinili ogromnu štetu Srbiji, dok je Priština time dobila ključni argument, objašnjava Dačić.

OVAKO SU IZDALI KOSOVO: Vikiliks otkrio sve tajne tajne loših dogovora i pregovora koje je vodila bivša vlast

Foto: www.profimedia.rs

U septembru 2008. na sastanku s američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs Vuk Jeremić je tvrdio da srpska strategija s MSP predstavlja samo pametan diplomatski i politički potez koji će omogućiti srpskoj vladi da prevaziđe pitanje Kosova i fokusira se na domaće reforme i evroatlantske integracije. Takođe, izneo je da će slučaj pred MSP omogućiti Vladi da održi predizborno obećanje da će se boriti za Kosovo bez angažovanja u agresivnijim akcijama, piše u procurelim Vikiliksovim dokumentima.

PRIŠTINSKA ZAHVALNOST

Negativan odgovor suda s oduševljenjem je dočekan u Prištini, koja je potom na naslovnim stranama zahvaljivala Jeremiću na pomoći da dobiju državu.

Kada je reč o Srbiji, ovakav ishod dodatno je otežao poziciju Beograda i odbranu južne pokrajine, o čemu je Srpski telegraf pisao u više navrata. Jeremić, kao ni tadašnji šef države Boris Tadić, nisu odgovarali na naša pitanja.

Bivši šef srpske diplomatije Ivica Dačić je za naš list govorio o pogubnim potezima bivše vlasti, koju je predvodio Boris Tadić, a čiji je Jeremić bio deo.

- Tadić i Jeremić su učinili ogromnu štetu Srbiji pogrešno postavljenim pitanjem jer je to sada jedan od ključnih argumenata prištinske strane. Ne bih da koristim grube reci, ali šteta je ogromna - rekao je Dačić.

IZVEŠTAJ AMERIMA

Vikiliks je otkrio da je Tadić 28. avgusta 2006. uveče razgovarao s Koštunicom o neprihvatanju nezavisnog Kosova kao kamenu temeljcu zajedničke politike.

Ovakav stav Tadić je u maju iste godine saopštio tadašnjem američkom ambasadoru u Srbiji Majklu Poltu, koji je, zajedno s drugim diplomatama SAD Frenkom Viznerom i Danijelom Fridom, pričao s njim. Nakon misterioznog sastanka Tadića i Koštunice, Amerikanci na sve načine pokušavaju da saznaju detalje, o čemu svedoči depeša 06BELGRADE1381.

- Koštunica se sastao s Tadićem 28. 8. uveče povodom paketa prioritetnih pitanja, ali nije hteo da nam tokom razgovora otkrije detalje. U narednim danima tražićemo izveštaj od Tadića - stoji u depeši.

Vuk Jeremić

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Vuk Jeremić

30. 1. 2010. Broj depeše: 10STATE9661
Sastanak s Kondolizom Rajs
Rekao da je pitanje koje je uputio Međunarodnom sudu pravde o proglašenju kosovske nezavisnosti predstavljalo samo pametan diplomatski i politički potez koji će omogućiti srpskoj vladi da izađe iz kosovskog problema i fokusira se na domaće reforme i evroatlantske integracije.

7. 1. 2008. Broj depeše: 08USUNNEWYORK12
Jeremić i australijski ambasador Piter Volkot
Rekao da bi on i Tadić više voleli da sastanak bude otvoren za medije iz domaćih političkih razloga jer bi mu to pomoglo protiv kandidata SRS Nikolića i da bi uveo Hašima Tačija u Savet bezbednosti UN umesto predstavnika Unmika.

28. 6. 2007. Broj depeše: 07BELGRADE925
Zapadne diplomate ističu da su Tadić, Jeremić i DS više puta sasvim jasno stavili do znanja da su ulazak u EU i NATO njihov najviši prioritet.


29. 12. 2008. Broj depeše: 08BELGRADE1338
Nakon susreta s kongresmenom Tedom Poom ovaj svedoči da je Jeremić svoj izbor načinio odavno, i to u prilog ulaska Kosova u UN ("Jeremić je izrazio žaljenje što Srbija 2007. nije istražila kreativnu ideju Volfganga Išingera o modelu Istočne i Zapadne Nemačke za Srbiju i Kosovo, u kome bi oni mogli da koegzistiraju bez međusobnog priznanja").

5. 9. 2007. Broj depeše: 07USNATO484
Na sastanku u središtu NATO rekao da Srbija želi punopravno članstvo u Alijansi, kao i da Tadić želi to isto.

27. 10. 2006. Broj depeše: 06PARIS7086
Sastanak s predsednikom Francuske Širakom. Jeremić zatražio da podrže Tadića na predsedničkim izborima, koliko god je moguće, i da će on sigurno napraviti korake ka NATO.

11. 3. 2008.
Broj depeše: 08BELGRADE218
Jeremić drži antiamerički govor, a onda na jednom skupu prilazi američkom diplomati, izvinjava mu se i objašnjava da je prinuđen da koristi takvu retoriku zbog izborne kampanje. Moli ga i da prenese pozdrave ambasadoru.

Zdravko Ponoš

Republika

Foto: ATA Images

Zdravko Ponoš

26. 5. 2006. Broj depeše: 06BELGRADE842
Američke diplomate obelodanile da u srcu reforme sistema odbrane u Srbiji imaju Ponoša, čoveka koji ima stav i orijentaciju koja je u skladu s američkim interesima.

2. 6. 2016. Broj depeše: 06BELGRADE880
Američki senator Džim Inhof, posle posete Srbiji, konstatovao da je Ponoš nedvosmisleno opredeljen za ulazak srpskih oružanih snaga u NATO.
- Kao najvažnije, Ponoš je rekao da promena stanja svesti oružanih snaga, a naročito oficira, predstavlja najveći izazov - navedeno je u depeši.

Boris Tadić

Republika

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Boris Tadić

13. 10. 2006. Broj depeše: 06ROME2871
U izveštaju o susretu Tadića i italijanskog predsednika Napolitana američki diplomata otkriva da je tadašnji predsednik Srbije poručio da se neće protiviti nezavisnosti Kosova i da on neće biti prepreka naporima međunarodne zajednice da regionu donese stabilnost.

18. 7. 2007. Broj depeše: 07LISBON1858
Kako izveštava američki diplomata, u privatnim razgovorima Tadić rekao da je spreman da se okrene na drugu stranu dok Zapad ne reši stvar s proglašenjem nezavisnosti Kosova.

Dragan Đilas

Republika

Foto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ

Dragan Đilas

13. 9. 2009. Broj depeše: 06PARIS7086
Susret Đilasa i američkih diplomata. Đilas im se žali da je nezadovoljan ponašanjem ruskog ambasadora Konuzina, a upitan o predstojećoj poseti premijera Rusije Medvedeva Srbiji rekao je da pokušava da smanji svoju ulogu u tome. Demantovao je da DS radi na približavanju Srbije Rusiji.

Aleksandar Vučić

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Vučić

14. 9. 2011. Broj depeše: 5543061
Amerikanci prenose stavove tada opozicionog SNS i njegovog čelnika Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića da Srbiji treba plan u slučaju da Priština odluči da preuzme administrativne punktove na severu Kosova. Naprednjaci konstatuju da vlast po tom pitanju ništa ne preduzima i da SNS treba da izvrši pritisak po tom pitanju.

Ivica Dačić

Republika

Foto: Tanjug

Ivica Dačić

3. 10. 2011. Broj depeše: 5543061
Sastanak Dačića i austrijskog državnog sekretara za evropske poslove Valdnera. Na Valdnerove pritužbe u vezi s Kosovom Dačić mu je, kako piše neimenovani američki diplomata, odbrusio da su problemi uzrokovani naporima da se sever Kosova silom integriše u nezavisno Kosovo.
- Uz sve dužno poštovanje, imamo pravo da branimo svoj narod na Kosovu političkim i diplomatskim sredstvima, naravno - poručuje Dačić.

HRONOLOGIJA

  • početkom jeseni 2008, u okviru Generalne skupštine UN, Srbija pokrenula postupak za izglasavanje rezolucije kojom bi se od MSP zatražilo savetodavno mišljenje o pravnoj valjanosti samozvanog proglašenja kosmetske nezavisnosti
  • i pored navodnog protivljenja nekih uticajnih država, 8. oktobra 2008. Generalna skupština dala je "zeleno svetlo" srpskoj inicijativi
  • od MSP je zatraženo savetodavno mišljenje o sledećem pitanju: "Da li je jednostrana deklaracija nezavisnosti privremenih institucija samouprave Kosova u skladu s međunarodnim pravom?"
  • u formulisanju mišljenja učestvovalo svih 15 sudija MSP
  • odluka saopštena 22. jula 2010. 
  • MSP utvrdio da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povredila međunarodno pravo zato što to pravo ne sadrži zabranu takvih deklaracija
  • na čelu Vlade koja je postavila pogrešno pitanje 2010. bio je Mirko Cvetković, dok je predsednik države bio Boris Tadić, a šef diplomatije Vuk Jeremić 

Uz današnji broj štampanog izdanja Srpskog telegrafa očekuje vas i poseban dodatak na 12 strana - Tajne depeše Vikiliksa o Kosovu. U njemu pročitajte:

  • Šta su pričali, a šta radili srpski političari
  • Kako su nas strane diplomate ucenjivale
  • Poverljivi dokumenti o srpskoj crkvi
  • Ko je i kako sve cinkario strancima

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bhm

25.09.2022 11:51

Sve ove stvari su svakome ko ima 2 grama mozga odavno poznate.Šteta je samo sto ljigavci i izdajnici,da,prava reč je izdajnici Srbije ne odgovaraju krivično obzirom da su u politici i da imaju mogućnost odlucivanja.Kompletna opozicija,ista ona koja je na prevaru uzela vlast 5 oktobra bi mora biti na dugim pa mozda i dozivotnim robijama.