ZNAM ZAŠTO IM SE ŽURI S PRIZNANJEM: Autorski tekst jednog od najboljih poznavalaca kosovskog problema

Autor: Nebojša Čović piše za Srpski telegraf

Vesti

11.09.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Analiza bivšeg potpredsednika Vlade i šefa Koordinacionog centra do detalja skicira stanje u južnoj pokrajini i izazove s kojima se suočavamo.

ZNAM ZAŠTO IM SE ŽURI S PRIZNANJEM: Autorski tekst jednog od najboljih poznavalaca kosovskog problema

Foto: ST/V. LUKIĆ

U međunarodnoj politici i odnosima s ključnim članicama kolektivnog zapada nema ničeg opasnijeg nego kada počnu da hvale poteze lidera zemalja čiji suverenitet žele da uguše i nad kojima pokušavaju da ostvare neokolonijalni uticaj. Jer kako se bivši državni sekretar SAD Pompeo javno hvalio pre tri godine na jednom skupu u Teksasu, njih obučavaju da lažu, varaju i kradu da bi ostvarili američke interese u svetu. Sličnu izjavu je na drugom događaju dao bivši američki ambasador u Moskvi Majkl Mekfol.

Metodologija se prilagođava konkretnoj situaciji i, iako se najčešće preti silom, kada sila ne prođe, sagovornici se anesteziraju pomirljivim izjavama i potpisivanjem sporazuma koje zapadna strana zapravo nikad nema nameru da sprovede da bi se kupilo vreme da se silom postigne ono što nije moglo pritiscima i slatkorečivošću.

BON I PLETNER

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Miroslav Lajčak

Posle nedelja napetosti i pritisaka trka u imenovanju specijalnih posrednika dobila je još dva trkača, spoljnopolitičke savetnike Emanuela Makrona i Olafa Šolca. Emanuel Bon i Jens Pletner su došli da priteknu u pomoć optimističnom i poslovično neuspešnom Miroslavu Lajčaku. Pojedini naši mediji i zapadom fascinirani analitičari su se utrkivali u divljenju renomeu i biografijama Bona i Pletnera i, kao posebno važno, isticali da je Pletner učestvovao u postizanju sporazuma iz Minska, dok je Bon bio učesnik u pregovorima koji su iznedrili nuklearni sporazum s Iranom, zaključujući da im to daje poseban značaj u procesu dijaloga između Srbije i prištinskih privremenih organa samouprave. Pošto su i jedan i drugi sporazum propali, ja, lično, ne vidim to kao sjajnu preporuku za briselski dijalog.

U svetlu Kurtijevih jednostranih poteza kojima se destabilizuje region i krše ne samo svi međunarodni obavezujući sporazumi već i osnovna ljudska prava pripadnika srpske i ostalih nealbanskih zajednica logično bi bilo da su se Francuska i Nemačka angažovale da situaciju vrate u okvire predviđene postignutim sporazumima, odnosno da su se angažovale da upravljaju krizom nastalom zbog Kurtijevih akcija. Umesto toga, kako smo čuli od predsednika Vučića, oni predlažu "novu armaturu dijaloga"?!

NI NA NEBU NI...

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

Koja je svrha razgovarati o bilo čemu kada nije sprovedeno ono što je već ugovoreno? Lično, ne bih prihvatio ni tu novu armaturu, ni zidove, ni prozore, dok ovi neimari ne dovrše temelj koji je već postavljen. Ako već koriste zidarsku terminologiju, ne gradi se kuća od krova, već od temelja, a temelj je Rezolucija SBUN 1244. Međutim, očigledno je da bi oni radije da krenu od projektovane državnosti tzv. države Kosovo, koja je krov te njihove zamišljene kuće, pa sad idu naopakim i neodrživim putem, da i zidove i armaturu postave što pre, dok se taj krov, ni na nebu ni na zemlji, ne sruši i sa sobom povuče sve druge slične projekte koje su nezakonito izgradili tokom godina.

Ovo je režirana predstava u kojoj oni, u čijim rukama su svi instrumenti za goli opstanak i Aljbina Kurtija i ostalih struktura u Prištini, tvrde da su nemoćni da privole radikalnog Kurtija da odustane od svojih sumanutih odluka kojima destabilizuje celi region. Ova dirigovana drama nema nikakve veze sa stabilnošću regiona, već s užurbanim pokušajem prisilnog zaokruživanja neuspelih i međunarodno pravno nezakonitih projekata na zapadnom Balkanu, koji Zapadu nepovratno klize iz ruku. Dolazak zime će ubrzati proces kraja anglosaksonske dominacije, potpuno ostvarivanje ovih projekata će svakim danom biti sve nedostižnije. Pored toga, zapadne zemlje veruju da će se zaokruživanjem "državnosti" tzv. države Kosovo kao gumicom izbrisati presedan koji je napravljen nezakonitom agresijom NATO na našu zemlju 1999. i okupacijom 17% naše teritorije. I, konačno, veruju da će biti lakše ubediti Srbiju da pređe na njihovu stranu "zavese koju je podigao Vladimir Putin", ako ne bude više morala da se oslanja na podršku Rusije u SBUN za zaštitu svog teritorijalnog integriteta, ako je nateraju da se istog odrekne što pre, ma kako to bilo upakovano, sa disklejmerom ili bez njega. To i jeste glavni razlog nervoze i, najblaže rečeno, nediplomatskih ispada onih koji bi trebalo da budu glas razuma koji vodi ka kompromisu obeju strana.

Kada se sve ovo ima u vidu, očigledno je da svaki novi ustupak nanosi dalju štetu našim nacionalnim interesima jer se svi ovi procesi koriste za kupovinu vremena i politiku svršenog čina. Po ko zna koji put ponavljam da, iako smo opredeljeni za mir, moramo da imamo jasno postavljene crvene linije i razrađene scenarije.

SRPSKA ZAJEDNICA

Prethodne godine bile su bremenite incidentnim situacijama i pritiscima na srpsku zajednicu na KiM, a ostanak srpskih predstavnika u prištinskim privremenim institucijama samouprave u funkciji ikebane predstavlja legitimizaciju Kurtijevih radikalnih i agresivnih koraka. Stoga smatram, i na to skrećem pažnju više od dve godine, da Srbi treba odmah da napuste apsolutno sve privremene institucije na KiM, i na pokrajinskom i na lokalnom nivou, i formiraju sopstvene strukture u svim sredinama gde živi srpska zajednica, a ne samo na severu KiM. Neka to bude naša verzija Zajednice srpskih opština, koja neće zavisiti od dobre volje onih koji Srbima dobro ne misle, već od naše finansijske i svake druge podrške. A onda će se drugačije razgovarati i o "armaturama" i o "kompromisima".

Kfor koristi tehnologiju laži i prevare svog globalnog šefa

Republika

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Da Kfor radi svoj posao, onako kako je definisano Rezolucijom SBUN 1244, kojom im je dodeljen mandat, mi danas ne bismo razgovarali o eskalaciji na KiM, ni o opasnostima od novog etničkog čišćenja. Da Kfor radi svoj posao, na KiM ne bi postojala nezakonita paravojna struktura niti bi bilo kojim policijskim snagama, osim lokalnih, bilo dozvoljeno da uđu na sever KiM bez eksplicitne dozvole lokalnih samouprava. Ali kako riba smrdi od glave tako i Kfor koristi tehnologiju laži i prevare svog de fakto globalnog šefa. Stoga je nužno da odmah prestanemo da se reaktivno ponašamo, da ne čekamo sledeću kriznu situaciju koju će kreirati Kurti i njegovi šaptači i neki novi štetni "kompromis" i neke nove plakate, već da mi budemo ti koji će preuzeti inicijativu.

Trampova administracija pokazala kako je lako disciplinovati Prištinu

Republika

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

Prethodna američka administracija je pokazala kako je lako disciplinovati one koji u potpunosti zavise od njihove, pre svega, finansijske, ali i političke podrške, kada zaista postoji iskrena namera da se to i uradi. Sada je u SAD donet i zakon o zvaničnom uspostavljanu "crne liste" političara koji ugrožavaju stabilnost zapadnog Balkana. Na toj listi Kurti treba da bude na prvom mestu. Ali nije...

U ovom slučaju, ne samo da nema bilo kakve namere da se Kurti stavi pod kontrolu, već je on, kako su pokazali obaveštajni podaci bezbednosnih službi, i direktno sramno instruiran od pojedinih visokih zapadnih diplomata akreditovanih u Prištini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading