VUČIĆEVA LAVOVSKA BORBA ZA SRBIJU: Analiza rezultata i dogovora koje je predsednik države postigao u Njujorku

Autor:

Vesti

24.09.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Srbija bolje pozicionirana politički, ali i ekonomski. Pored "Rivijana", još dve kompanije iz SAD zainteresovane za ulaganje, naveo šef države.

VUČIĆEVA LAVOVSKA BORBA ZA SRBIJU: Analiza rezultata i dogovora koje je predsednik države postigao u Njujorku

Foto: Printskrin/RTV PINK

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je u višednevnoj poseti Njujorku, tokom koje je govorio na Generalnoj debati 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a tih pet dana u SAD iskoristio je da što bolje pozicionira Srbiju politički, ali i ekonomski.

Vučić je imao niz sastanaka sa svetskim državnicima - i sa istoka i sa zapada, a pored političke analize i jasnih poruka da se Srbija neće odreći svog teritorijalnog integriteta i da će nastaviti evropski put, na stolu su bile i investicije u našu zemlju.

Pored dolaska "Rivijana", predsednik Srbije je na sastanku sa Džejkom Salivenom, savetnikom predsednika SAD za bezbednost, razgovarao o još dve njihove kompanije koje su zainteresovane da rade u Srbiji.

- Pričao sam dugo sa (Sergejem) Lavrovim. Zahvalio sam se na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije. Pričali smo i o energetskom aranžmanu. Imao sam i razgovore koje niste mogli da vidite. I sa Hohštajnom, Džimom O'Brajenom i s Eskobarom. To su normalni uobičajeni razgovori. Ali sve što sam rekao da je bila tema razgovora sa Salivenom, bila je i tema s Viktorijom Nuland. Nama je važna američka podrška radi ekonomskog napretka zemlje - poručio je Vučić, koji je imao sastanak i sa šeficom MMF o stendbaj aranžmanu s tom institucijom.

Aleksandar Apostolovski, kolumnista Politike, u razgovoru za Republiku ističe da se predsednik lavovski borio za interese naše zemlje, te da onim što je ostvareno u političkom, ali i ekonomskom smislu treba da budemo zadovoljni.

Razobličio licemerje

Foto: ST/N. Pančić

Aleksandar Apostolovski

Aleksandar Apostolovski, novinar Politike, kaže da je Vučićev govor pred UN njegov najbolji govor, na pravom mestu, na svetskoj pozornici.

- Ne zato što je, upitavši zašto je teritorijalni integritet Ukrajine važniji od teritorijalnog integriteta Srbije, razobličio licemerje velikih sila i time najbolje zaštitio naše nacionalne interese u pogledu očuvanja Kosova, već zato što je apelovao da se veliki vrate na poštovanje međunarodnog prava, Povelje UN i očuvaju svetskog mira. Redak primer da lider male zemlje hrabro i otvoreno pozove velike da se bukvalno urazume. Ako se ne vrate pregovorima i poštovanju međunarodnog prava, sve ostalo postaće nevažno jer svet kakav smo poznavali više neće postojati. Dragoceno je da glas razuma dolazi iz Srbije - ističe Apostolovski.

Sa zvaničnicima sa istoka i sa zapada

Time što je imao sastanke sa svetskim zvaničnicima i sa istoka i sa zapada Vučić je pokazao da je Srbija jednako poštovana među velikim silama.

- Sastajući se s najvećim svetskim igračima, od savetnika za nacionalnu bezbednost SAD, moćnim Džejkom Salivenom i dobro nam poznatom Viktorijom Nuland, do šefova diplomatije Rusije i Kine Sergejom Lavrovim i Vang Jiem, do predsednika Irana Raisijem, Vučić je dokazao da je Srbija jednako poštovana među velikim silama. I da Vučić ne strahuje šta će reći Saliven, ako se vidi s Lavrovim i Jiem, i obrnuto. Retki su političari u svetu s takvom privilegijom, a da pritom ostanu neoštećeni. Bilo je mnogo što javnih, što tajnih susreta sa arapskim, afričkim i latinoameričkim liderima. Pravilo je da se na takvim susretima istinski završavaju poslovi. Možda je dogovoreno još neko otpriznavanje Kosova - navodi Apostolovski.

Dragocene investicije

To što su najavljene američke investicije u Srbiju je snažna, ne samo ekonomska već i politička, poruka.

- Ako o dolasku "Rivijana" i još dve američke kompanije zna Saliven i još o tome pregovara s Vučićem, čekaju nas velike investicije iz Amerike. Dragoceno jer američka politika po pravilu štiti američki kapital. Snažna poruka, ne samo ekonomska već i politička, koja mnogo više govori o razumevanju Amerike za interese Srbije, nego bilo šta drugo - poručuje naš sagovornik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading