LJILJANA SMAJLOVIĆ ANALIZIRALA GLAVNE PORUKE IZLAGANJA IZ NJUJORKA: Vučić principijelan, neće za to dobiti poen

Autor:

Vesti

22.09.2022

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije je iskoračio iz granica jedino dozvoljenog zapadnog diskursa, ocenjuje Ljiljana Smajlović.

LJILJANA SMAJLOVIĆ ANALIZIRALA GLAVNE PORUKE IZLAGANJA IZ NJUJORKA: Vučić principijelan,  neće za to dobiti poen

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Generalnoj skupštini UN bio je principijelan, ali to neće naići na odobravanje zemalja kolektivnog Zapada jer je iskoračio iz granica jedino dozvoljenog zapadnog diskursa, kaže za Srpski telegraf Ljiljana Smajlović, kolumnistkinja Nedeljnika, hroničar i vrsni poznavalac spoljnopolitičkih prilika.

Njenu analizu obraćanja predsednika prenosimo u celosti.

- Na prvi pogled, predsednik Srbije na Ist Riveru se nalazio na sigurnom i lagodnom terenu: Srbija nije narušila nijedno slovo Povelje Ujedinjenih nacija, nije pregazila nijedno važno međunarodno načelo, nije ušla u rat ni s jednom državom, nije narušila stabilnost regiona, aktivno učestvuje u svim međunarodnim pregovorima za prevazilaženje sukoba na Balkanu.

RECEPT ZA MIRAN ŽIVOT

Kad bi to samo bio recept za miran život! Ali nije.

Svet je pred trećim velikim ratom, a Srbija je veoma blizu središta sukoba, ne samo geografski već i zbog toga što se spor zasniva na odbrani suvereniteta. Vučićevo insistiranje da mu se objasni u čemu je razlika između suvereniteta Srbije i suvereniteta Ukrajine, po čemu je ovaj drugi drugi važniji i zašto zapadni svet brani samo ukrajinski, a ne i naš suverenitet, neće naići na odobravanje zemalja kolektivnog Zapada, čiji lideri ovih dana zvuče kao da njihove zemlje nikada nisu narušile bilo čiji teritorijalni integritet, a kamoli kolektivno bombardovale druge države, i to bez dozvole Ujedinjenih nacija, što će reći, bespravno.

VAN GRANICA

Vučić je, samim tim, iskoračio iz granica jedino dozvoljenog zapadnog diskursa, po kom se ono što se dešava Ukrajini nikad od Drugog svetskog rata nije desilo nikom drugom. Neće dobiti poen što je bio principijelan.

Foto: Tanjug/AP

Vučić tokom govora na Generalnoj debati UN

Ključne poruke iz Vučićevog govora

1. Region Balkana ne može da podnese još jedan sukob. Ja se uzdam da ćemo u tom naporu imati dobru volju i razumevanje naših međunarodnih partnera zato što i oni dobro znaju da su neke ranije odluke njihovih vlada bile loše i da nisu radile za budućnost našeg regiona i svetskog mira

2. Beograd ovaj proces (oko KiM, prim. aut.) vodi u veoma kompleksnim okolnostima u kojima je prisutan hibridni rat i prljava kampanja u delu međunarodne javnosti protiv naše zemlje na različitim poljima. Srbija je okarakterisana kao potencijalni faktor destabilizacije u regionu samo zato da ne bi govorila istinu - da princip nepovredivosti granica mora podjednako da važi za sve. Srbija je bila i biće faktor stabilnosti u celom regionu

3. Srbija, uprkos mnogim neistinama i falsifikatima, podržava Dejtonski mirovni sporazum. Teritorijalni integritet BiH i integritet RS unutar BiH. I zato što je smatrala da politika sankcija koje su danas uvedene protiv Ruske Federacije nikome ne može doneti dobre rezultate

4. Srbija, Albanija i Severna Makedonija već tri godine sprovode projekat "Otvoreni Balkan", koji ima jasnu ideju - otvoriti region za ljude, robu, usluge, kapital i kompanije, da bismo dobili područje koje će trajno biti oslobođeno tenzija, napetosti i konflikta. Bilo je potrebno samo da trezveno i pragmatično razgovaramo o našoj budućnosti, a ne o našoj prošlosti. Da razgovaramo o tome kako da rešimo probleme koji muče naše ljude, naše kompanije, radnike, studente i preduzetnike

5. Republika Srbija učestvuje u kolektivnim naporima za dostizanje ciljeva održivog razvoja i sprovođenje Agende 2030. Srbija snažno podržava inkluzivan, umrežen i efikasan multilateralizam, kao najbolje sredstvo za odgovor na najhitnije izazove čovečanstva. Multilateralizam, kolektivna akcija i zajednička odgovornost su neizostavni elementi naših dosadašnjih diskusija, ali dozvolite mi da ukažem da je polazna osnova svakog takvog konstruktivnog angažmana - solidarnost

6. Ne smemo da zaboravimo da su UN snažne onoliko koliko poštujemo zajednički usaglašene odluke i akte ove organizacije. Danas smo 23 puta čuli da se različiti lideri pozivaju na Povelju UN, ali kada dođemo do Srbije, vidimo da 17 od tih 23 krše međunarodno pravo i ne poštuju pravila UN.

POHVALE SRPSKOM ŠEFU DRŽAVE NA KANALU UN

Obraćanje predsednika Vučića na GS UN izazvalo je posebnu pažnju, ali i pohvale.

To se očitava po izuzetno pozitivnim komentarima, koji se nižu ispod video-snimka predsednikovog govora na zvaničnom kanalu Ujedinjenih nacija. Gotovo da nema objava iz Srbije, većina je na engleskom poput ocene da je "Vučić pokazao da je političar s kičmom" na koga srpski narod može da bude ponosan.

- Kakav lider. Puno poštovanje, gospodine. Da je više ljudi kao što ste vi, svet bi bio bolje mesto. Pozdrav iz Rumunije svim Srbima. Sramota za naše političare koji znaju šta je dobro, a šta loše i nastavljaju da rade loše. Bog vas blagoslovio. I da, "Živela Srbija" - napisao je jedan od komentatora aludirajući poklič kojim je predsednik završio govor u GS UN.

- Dobar govor, predsedniče. Kao Nemac, voleo bih da ovako govori i naš kancelar. Nažalost, naš kancelar nije naročito bistar i sve radi na štetu sopstvenog naroda - naveo je drugi komentator.

Zapažen je komentar gledaoca iz Hrvatske, koji je podvukao da je Vučić u pravu kada skreće pažnju na očigledno licemerje dela međunarodne zajednice kojoj su puna usta javnog prava kada je u pitanju Ukrajina, ali ne i kada je reč o Srbiji:

- Ja sam Hrvat i mislim da je on (Vučić) u pravu kad govori o licemerju. Ako je Kosovo nezavisno, za šta me baš briga, onda su i ukrajinski regioni, koje hoće da priključe Rusiji. SAD i EU su napravile ovaj haos.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading