SRPSKA ISTINA ZA CEO SVET: Vučić će danas održati ISTORIJSKI govor u Ujedinjenim nacijama

Autor:

Vesti

21.09.2022

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef države ukazaće na kršenje međunarodnog prava na Kosmetu.

SRPSKA ISTINA ZA CEO SVET: Vučić će danas održati ISTORIJSKI govor u Ujedinjenim nacijama

Foto: Instagram buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, danas će održati govor u Ujedinjenim nacijama, koji će slušati svi svetski lideri. Biće to, kako tvrde upućeni, istorijski važan govor jer će ceo svet čuti srpsku istinu o situaciji s kojom se suočava naša zemlja.

Vučić će govor podeliti u pet segmenata, a održaće ga na engleskom da bi ga što veći broj svetski uticajnih državnika bolje razumeo i pažljivije slušao. Vučić je ranije rekao da očekuje dodatne pritiske posle govora u UN jer će u njemu istaći kršenje međunarodnog prava po pitanju KiM:

- Biće pritisaka, naravno, ali koga to briga. Naš posao je da radimo za svoju zemlju, a ne za nekog drugog. Na to sam ponosan, uvek smo se tako ponašali i sačuvali slobodarski duh zemlje i nezavisnost.

NOVI PREDLOZI

Republika

Foto: printscreen

Nebojša Čović

Nekadašnji potpredsednik Vlade i šef Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović ocenjuje da je posle svih analiza i novih predloga za rešavanje kosovskog pitanja učešće Vučića na Generalnoj skupštini UN od izuzetnog značaja:

- Važno je dati naše stavove, a vidim da je predsednik predvideo da ih prezentira u pet tačaka. Međunarodna javnost treba da bude obaveštena o svemu što se radi i događa na ovim prostorima.

Dodao je da će biti mnogo bilateralnih sastanaka, te da će predsednik Vučić imati važan sastanak s državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, kojem će prisustvovati svi lideri zapadnog Balkana.

- Verujem da će se na tim susretima analizirati svi novi predlozi vezani za "Otvoreni Balkan" i najnoviji predlog koji su doneli savetnici nemačkog kancelara i francuskog predsednika Jens Pletner i Emanuel Bon, a koji su takvi da u sebi sadrže, u najprostijoj analizi, semantičku igru reči. Dosad je bilo - "priznajte", a sada "prihvatite" nezavisnost Kosova, pa ćemo putovati kroz neko vreme od deset godina - rekao je Čović.

Naglasio je da predlog s naše strane jednostavno nije moguće prihvatiti.

POVLAČENJA PRIZNANJA

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Nemanja Starović

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da je Srbija od proleća ove godine ishodovala da još sedam država povuče priznanja tzv. države Kosovo, a da je osma na putu, i da očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštiti imena tih država.

On je za televiziju Prva rekao da smo "uspeli da ubedimo 18 država koje su od 2017. do 2020. povukle priznanje tzv. države Kosovo".

- Sednica Generalne skupštine UN biće veoma intenzivna, sigurno je da će se pažljivo pratiti obraćanje predsednika Aleksandra Vučića - naveo je Starović.

Prema njegovim rečima, nema dileme da će predsednik Vučić pokazati pravo lice Srbije i odgovoran, posvećen i strastven pristup u zaštiti naših interesa.

Susreti s predsednicima, kongresmenima..

Tokom boravka u Njujorku predsednik Srbije sastao se s predsednikom Gvatemale Aleksandrom Eduardom Đamatei Faljom, s kancelarom Austrije Karlom Nehamerom, a prisustvovao je neformalnom ručku za lidere zapadnog Balkana koji priređuje šef diplomatije EU Đuzep Borelj.

Vučić će razgovarati s predsednicom Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) Betsi Kori, kao i s generalnim sekretarom UN Antonijom Guteresom.

Pored ovih sastanka, predsednik će razgovarati i s kongresmenom Erikom Svolvelom i imati još neke sastanke.

Govor od 15 minuta

  • Generalna debata traje do 26. septembra
  • u kompleksu UN na Ist riveru biće između 2.000 i 3.000 ljudi
  • učestvuje 92 predsednika država i kraljeva
  • 58 predsednika vlada
  • glavna tema zasedanja Generalne skupštine UN je "Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove"
  • debata se tradicionalno otvora obraćanjem predsednika Brazila i SAD
  • Vučić će se obratiti danas oko 18 časova po lokalnom vremenu (podne po našem vremenu), kao 13. govornik popodnevne sesije
  • pre njega govoriće predstavnik Konga i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji će se obratiti putem video-veze
  • govori svetskih lidera po protokolu traju najviše 15 minuta

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading