Kineski mediji: VUČIĆ UKAZAO NA DVOSTRUKE STANDARDE U POGLEDU TERITORIJALNOG INTEGRITETA (FOTO)

Autor:

Vesti

22.09.2022

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski mediji detaljno izveštavali o oštrom govoru Vučića na Generalnoj debati UN.

Kineski mediji: VUČIĆ UKAZAO NA DVOSTRUKE STANDARDE U POGLEDU TERITORIJALNOG INTEGRITETA (FOTO)

Foto: Global Times printscreen

Kineski medij Global Times pisali su o oštrom govoru lidera Srbije Aleksandra Vučića na Generalnoj debati 77. zasedanja Generalne skupštine UN, navodeći kako je predsednik doveo u pitanje dvostruke standarde međunarodne zajednice u pogledu teritorijalnog integriteta i suvereniteta država. 
 

- Neupotrebljavanje sile i mirno rešavanje sporova su stubovi svetske stabilnosti. Ali oni moraju da budu praćeni principima kao što su neselektivno poštovanje Povelje UN, sprovođenje obaveznih rezolucija Saveta bezbednosti UN i osnovnim principima važećeg međunarodnog prava - prenosi Global Times deo Vučićevog govora.

Dalje citiraju oštar komentar koji je Vučić uputio međunarodnoj zajednici, ističući da je NATO pogazio sva pravila napadajući Srbiju.

- To nije sprečilo NATO da napadne Srbiju bez odluke Saveta bezbednosti UN - prenosi Global Times.

Foto: Global Times printscreen

Tekst na portalu Global Times

Ovaj medij osvrnuo se na još jedan segment Vučićevog govora, kao posebno važan, a to je deo koji se odnosi na Rezoluciju Saveta bezbednosti 1244.

- Rezolucija Saveta bezbednosti 1244, koja je potvrdila i garantovala delimičan suverenitet i pun teritorijalni integritet Srbije, nije sprečila mnoge zapadne zemlje da jednostrano priznaju nezavisnost Kosova i da naruše teritorijalni integritet Srbije - rekao je Vučić i dodao:

- Bez obzira na to što Srbija i dalje oseća posledice grubog kršenja osnovnih odredbi međunarodnog prava, Srbija ne odustaje od temeljnih principa UN.

Global Times dalje piše o srpskom zalaganju doslednog poštovanja principa nepovredivosti granica, kao i poštovanju suvereniteta i integriteta svih država UN, kao i to da Srbija snažno podržava inkluzivan, umrežen i efikasan multilateralizam kao najbolje sredstvo za odgovor na najhitnije izazove sa kojima se čovečanstvo suočava.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading