VUČIĆ POSTAVIO PITANJE NA KOJE SRBIJA DUGO NEMA ODGOVOR, pa citirao Martina Lutera Kinga

Autor:

Vesti

21.09.2022

22:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas na Generalnoj debati u UN da Srbija traži jasan odgovor na pitanje: u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen.

VUČIĆ POSTAVIO PITANJE NA KOJE SRBIJA DUGO NEMA ODGOVOR, pa citirao Martina Lutera Kinga

Foto: RTS/printscreen

vučić

- Nikada ni od koga nisam dobio racionalan odgovor na to pitanje - rekao je Vučić u sedištu UN u Njujorku.

Vučić je istakao da  Srbija podržava teritorijalni integritet svih država članica UN, uključujići i teritorijalni integiret Ukrajine, ali i da je uprkos tome što nije nogom kročila na tuđu teritoriju NATO 1999. napao kao suverenu zemlju i to bez odluke Saveta bezbednosti UN.

- Srbija nije nogom kročila na tuđu teritoriju, niti ugrozila teritorijalni integritet ma koje suverene države, da bi bilo ko protiv nje intervenisao ili proveo agresiju, onako kako je to učinjeno 1999. godine - istakao je Vučić.

To što je po završetku oružanog sukoba potpisan sporazum sa NATO čije odredbe su predviđale usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, a kojom je potvrđen i garantovan delimični suverenitet i potpuni teritorijalni integritet Srbije, nije sprečilo mnoge države Zapada da priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti "Kosova" iznova pogaze teritorijalni integritet Srbije, poručio je Vučić.

Upravo zbog ovakvog iskustva kroz koje je Srbija prošla i još uvek prolazi, naglasio je da je uveren da ima puno pravo da u UN citira reči velikog Martina Lutera Kinga:

"Nepravda učinjena bilo gde je ujedno i pretnja pravdi svuda“  (Injustice anywhere is threat to justice everywhere). Ove reči stoje kao podsećanje, ali i opomena svima nama", istakao je predsednik Srbije.

Kaže da se Srbija kada je reč o teritorijalnom integritetu  svih država članica UN, kao i Ukrajine, ponašala  odgovorno i ozbiljno u tom visokom domu.

Poručio je da Srbija traži jasan odgovor na pitanje, koje već godinama postavlja sagovornicima, liderima mnogih zemalja: u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading