VUČIĆ: Jedini standard koji moramo da sledimo je Povelja UN, ali to nije slučaj kad je reč o SRBIJI

Autor:

Vesti

21.09.2022

22:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imperativ je da se sukobi ne prodube, poručio je lider Srbije Aleksandar Vučić.

VUČIĆ: Jedini standard koji moramo da sledimo je Povelja UN, ali to nije slučaj kad je reč o SRBIJI

Foto: RTS/printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras na Generalnoj debati svetskih lidera da je Povelja UN jedini standard kome mora da se teži.

- Jedini standard koji moramo da sredimo je Povelja UN, to smo čuli od svih govornika do sada, ali vidimo kad dođemo do Srbije da su ta pravila prekršena. Nadam se da ćemo moći da prevaziđemo teškoće inače ne vidim izlaz na kraju tunela - zaključio je lider Srbije u svom govoru na Generalnoj debati UN.

Vučić je rekao da Srbija veoma strpljivo i sa mnogo dobre volje traga za kompromisom u vezi sa Кosovom i Metohijom, pod pokroviteljstvom Evropske unije, a u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

- To je težak proces, on traje već duže od deset godina, ali mi ne vidimo alternativu. Bolje je sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati. Uveren sam da ćemo doći do obostrano prihvatljivog rešenja, zasnovanog na kompromisu, zato što je to apsolutno jedini način da postignemo naš cilj, a to je uspostavljanje dugotrajnog mira, kao preduslova prosperitetnog života za Srbe i Albance na našim prostorima. Sve druge opcije smo već istrošili i bar što se tiče Srbije ne želimo ni u snu da se vraćamo na staze sukoba, konflikta i krvoprolića - poručio je Vučić sa govornice.

Predsednik Srbije je naveo da region Balkana ne može da podnese još jedan sukob.

- Ja se uzdam da ćemo u tom naporu imati dobru volju i razumevanje naših međunarodnih partnera, zato što i oni dobro znaju da su neke ranije odluke njihovih vlada bile loše i da nisu radile za budućnost našeg regiona i svetskog mira. Beograd ovaj proces vodi u veoma kompleksnim okolnostima u kojima je prisutan hibridni rat i prljava kampanja u delu međunarodne javnosti protiv naše zemlje na različitim poljima. Dovoljno je da vas samo podsetim na citate i navode svetskih medija da će Srbija napasti svoje susede i da predstavlja pretnju po regionalnu stabilnost. Naravno, to se nikada nije dogodilo, i to je bila samo jedna u nizu brojnih laži protiv Republike Srbije - izjavio je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading