VAŽAN SASTANAK U ČETIRI OKA U NJUJORKU: Vučić s glavnim strategom Bele kuće

Autor:

Vesti

24.09.2022

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saliven je budućnost američke politike, i ne samo politike, i na mestu je gde de fakto odlučuje o ključnim pitanjima sveta, o ratu i miru, objasnio šef države.

VAŽAN SASTANAK U ČETIRI OKA U NJUJORKU: Vučić s glavnim strategom Bele kuće

Foto: Tanjug/AP

Džejk Saliven, savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost, važi za vrsnog stratega i jednog od najuticajnijih ljudi u američkoj administraciji, koji razgovora isključivo s najmoćnijim svetskim zvaničnicima po pitanju bezbednosti. Tet-a-tet sastanak sa Aleksandrom Vučićem potvrda je da je predsednik Srbije nezaobilazni lider u rešavanju problema na zapadnom Balkanu. Vučić i Saliven su razgovarali na marginama Generalne debate 77. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, i to sat vremena više od predviđenog (ukupno sat i po).

- Sastanak sa Salivenom je verovatno dosad bio jedan od najznačajnijih, neki kažu da je on drugi, a neki da je čak i najvažniji čovek SAD, najveće sile sveta. Razgovor je trajao dugo, o ekonomiji i svim važnim političkim pitanjima, stremljenjima Srbije, regionu, KiM - rekao je Vučić novinarima.

UPUĆEN U SVE

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džejk Saliven

Predsednik Srbije je ocenio da je "Saliven budućnost američke politike, i ne samo politike, i na mestu je gde de fakto odlučuje o ključnim pitanjima sveta, o ratu i miru". Jedna od tema razgovora bili su i napori da se pojača ekonomska aktivnost između Srbije i SAD.

- Zadovoljni smo što "Rivijan" dolazi, a kada jedan Saliven to zna, to nešto znači... Razgovarali smo o energetskim projektima, o obnovljivim izvorima energije, o dve njihove kompanije koje su zainteresovane da rade u Srbiji i o dugim stvarima važnim za unapređenje saradnje o unapređuju odnosa - naveo je Vučić.

Na pitanje da li je Saliven pročitao njegov govor iz UN Vučić je rekao da je znao i mnogo više od toga i da izgleda da je čitao i neke druge stvari.

- Mislim da je pročitao govor, reč je o čoveku izvanredne inteligencije, koji je fascinantno pripremljen, što retko kažem - istakao je predsednik Srbije.

ISPRAVNA POLITIKA

Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, ocenjuje da je ovaj sastanak značajan i zbog samog trenutka u kojem se ceo svet nalazi, a čije je glavno obeležje bezbednosna, energetska i ekonomska kriza.

- Susret pokazuje da je predsednik Vučić veoma poštovan kao lider u ovom delu Evrope koji se zalaže za mir i stabilnost i poštovanje međunarodnog prava. Sastanak sa Salivenom sigurno potvrđuje njegovu borbu i poziciju kao jednog od retkih lidera u ovom vremenskom periodu koji je pouzdan i koji svakako predstavlja deo rešenja ključnih političkih problema na zapadnom Balkanu - ističe Marinković.

Prema rečima Nenada Vukovića, predsednika Društva lobista, savetnik za nacionalnu bezbednost u SAD potvrđuje ispravnu politiku Beograda:

- Sama činjenica da je održan takav kontakt govori da Srbija vodi transparentnu politiku koja je otvorena za saradnju sa svim važnim faktorima, da iz svog delovanje ne isključuje blisku saradnju sa SAD.

Vuković: Dragocen susret s Nulandovom

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Nenad Vuković

Vučić se sastao i sa Viktorijom Nuland, zamenicom državnog sekretara SAD, a razgovarali su o najbitnijim globalnim i regionalnim geopolitičkim pitanjima.

Iako Nulandova kroz istoriju nije bila baš najnaklonjenija Srbiji, Vuković i ovaj sastanak ocenjuje značajnim jer je svaki kontakt sa američkim zvaničnicima dragocen.

- Tet-a-tet sastanci se smatraju neprocenjivim, možete da budete ubedljiviji, pogotovu kad ne postoji potpuno slaganje. Bolje je sresti se, imajući u vidu američku kulturu, i s onima koji nisu poznati da podržavaju stavove Srbije. Verujem da sa Amerikancima treba pričati i kad se ne slažete s njima. Niti možemo u svemu da se složimo niti smemo da se s njima posvađamo - poručuje predsednik Društva lobista.

Ko je Saliven

- savetnik za nacionalnu bezbednost SAD

- nazivaju ga vunderkind američke spoljne i bezbednosne politike. Druga najmlađa osoba na toj funkciji, još od Kenedijeve administracije

- Vrstan strateg, čovek koji je sposoban da sagleda širu sliku

- Odnos prema Srbiji će procenjivati na osnovu intenziteta naših odnosa s drugim velikim silama (pre svega Rusijom i Kinom) i podudarnost našeg delovanja s interesima SAD

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading