AMERIČKA ODMAZDA: Vašington počeo da KAŽNJAVA Prištinu i Kurtija?

Autor:

Vesti

09.11.2022

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bela kuća otkazala gostoprimstvo Kurtijevim ministrima, ali i sklapanje ugovora i finansijsku pomoć na koju su Albanci računali.

AMERIČKA ODMAZDA: Vašington počeo da KAŽNJAVA Prištinu i Kurtija?

Foto: Tanjug/AP, pixabay.com

Američka administracija predsednika Džozefa Bajdena rešena je da Aljbina Kurtija, premijera privremenih prištinskih institucija, pusti niz vodu ne bude li najskorije prekinuo akcije koje vode ka eskalaciji tenzija i sukobima na Kosovu i Metohiji.

Posle nikad eksplicitnijeg upozorenja Kurtiju da odustane od preregistracije vozila, zaboravi na kažnjavanje Srba i vrati se za pregovarački sto, koje je uputio ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, o čemu je pisala Republika, iz Vašingtona su prešli s reči na dela.

Hilovo upozorenje

Republika

Foto: Profimedia

Kristofer Hil

Ambasador Hil je u nedelju rekao da postoji potencijal da dođe do eskalacije tenzija, te da se SAD pridružuju EU u pozivu kosovskim vlastima da bez odlaganja poštuju obaveze, što znači da se odmah produži proces za preregistraciju vozila i obustavi svaka kaznena mera protiv vlasnika KM tablica dok strane u okviru dijaloga ne reše to pitanje:

- To, takođe, znači i odmah otpočeti pregovore o osnivanju ZSO, što je obavezujuća pravna obaveza za Kosovo. Kontinuirani neuspeh Kosova da sprovede ovu obavezu podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova.

Tri dana kasnije otkazane su posete Kurtijevih ministara Vašingtonu.

ZATVORENA VRATA

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

Usledio je teški šamar Kurtiju - posete njegovih ministara unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje i pravde Aljbuljene Hadžiju Vašingtonu su otkazane.

- Sve to ukazuje da u Vašingtonu gube strpljenje za ponašanje Kurtija. Pokazuju da se ne šale, ne blefiraju, prešli su na realizaciju upozorenja. Priština će, zbog otkazivanja posete Svečlje i Hadžijueve, pretrpeti ozbiljne posledice jer je u Vašingtonu bilo predviđeno i potpisivanje nekoliko sporazuma između SAD i Kosova. Osim političke packe, izvesno ostaju i bez para. I ovo je samo uvod. Ne bude li se uskoro urazumio, sledi žešća američka odmazda - priča obavešteni izvor Republike iz diplomatskih krugova.

JASNI SIGNALI

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Dejan Vuk Stanković

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da je zvanični Vašington nezadovoljan ponašanjem Kurtijeve vlasti prema briselskom dijalogu i Srbima.

- Kurti, naime, kao tera zvanični Beograd da razumno suspenduje pregovore i čitavo kosovsko pitanje uvede u svojevrsni "međunarodno-pravni i politički vakum" visokog bezbednog rizika, što ne odgovara SAD. Amerika bi htela brzo i što efikasnije rešavanje kosovskog problema uz minimalne ustupke Srbiji i afirmaciju tvrdnje da je kosovski slučaj jedinstven - priča za Republiku Stanković.

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu ukazuje da doslednost i strateško strpljenje Srbije daje rezultate, te da, dok je predsednik Vučić unapređivao odnose sa SAD po pitanjima od obostranog interesa, Kurti je učinio sve da naruši stabilnost koja je postignuta Briselskim sporazumom:

- Ne treba očekivati da će Amerikanci biti blagonakloni na ovakve poteze i ako priznaju nezavisno Kosovo. Niti bi trebalo zanemariti da je privredna delegacija SAD nedavno bila u Srbiji, zbog čega je i kosovski zamenik šefa diplomatije Petrit Selimi negodovao. Sve su to vrlo jasni signali da morate biti deo američke strategije, oni koji iz te slagalice ispadnu suočiće se s izolacijom ili jasnom demonstracijom ljutnje, što se upravo dešava Kurtijevom Kosovu.

Sprega Prištine i tajkunskih medija

U trenutku kada strateška politika Beograda daje rezultate pošto i SAD gube razumevanje za poteze Prištine i tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija, na površinu je (ponovo) isplivala njihova sprega s glasilima "Junajted medije" tajkuna Dragana Šolaka. Tako je portal Nova juče, neposredno pošto je saopšteno da je otkazana poseta Kurtijevih ministara Vašingtonu, objavila tekst pod naslovom "Procurio predlog Nemačke i Francuske za konačno rešenje statusa Kosova".

U uvodu se hvale da su imali uvid u francusko-nemački sporazum, koji, kako se navodi, predviđa konačno rešenje u pregovorima Beograda i Prištine, uz napomenu da će ta verzija do koje su došli biti podložna izmenama i dopunama tokom pregovora dveju strana.

U toj verziji se navodi da dve strane "potvrđuju nepovredivost sada i u budućnosti granica koje postoje između njih i obavezuju se da će u potpunosti poštovati međusobni teritorijalni integritet". Podsetimo, detalji u vezi s nemačko-francuskim predlogom prvi put su objavljeni u albanskim medijima. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tek posle nekoliko dana kazao da je video taj dokument i odbio da ga primi.

- Cela ideja se zasniva na tome da ne moramo formalno da priznamo Kosovo, ali da smo saglasni s članstvom Kosova u UN. Srbija bi za to, nije to precizirano, dobila brzi ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist - kazao je tada Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading