EVROPA SAMA IDE U RAT S PUTINOM! AMERIKA JE OSTAVILA NA CEDILU: Deo članica NATO ubrzano se priprema za poraz Ukrajine!

Autor:

Svet

12.01.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka, Švedska, Finska i Češka shvatile da se Vašington okrenuo Pacifiku i sukobu s Kinom

EVROPA SAMA IDE U RAT S PUTINOM! AMERIKA JE OSTAVILA NA CEDILU: Deo članica NATO ubrzano se priprema za poraz Ukrajine!

Foto: Tanjug/AP Virginia Mayo/Mikhail Metzel

Niz zemalja centralne i istočne Evrope sprema se za veliki rat s Rusijom nakon poraza Ukrajine. Nemačka, Poljska, Češka, Rumunija, Švedska, Finska i baltičke zemlje sprovode vojne pripreme i enormno povećavaju izdatke za odbranu, svesne da se Amerika okrenula Bliskom istoku, Pacifiku i konačnom obračunu s Kinom oko Tajvana, te da im neće pomoći kad trupe Vladimira Putina izbiju na njihove granice.

PANIKA U STOKHOLMU

Rusija proizvodi ogromne količine naoružanja, pa su švedski ministar obrane i načelnik generalštaba Mikael Biden, posle obilaska fronta u Ukrajini, upozorili narod da postoji ozbiljna mogućnost da se zemlja nađe u ratu. Ova zemlja je poslednji put ratovala 1809, upravo s Rusijom, a sad je Šveđane uhvatila panika, pa su masovno krenuli u kupovinu namirnica i svega najneophodnijeg.

Švedska je pred vratima NATO, gde je Finska već ušla. Pritom je Helsinki zatvorio granice s Rusijom i naručio ogromne količine naoružanja, uključujući i 65 novih američkih nevidljivih aviona F-35. Rusija je već odgovorila formiranjem novog vojnog okruga i raspoređivanjem velikih raketnih jedinica duž granice.

Od Baltičkog do Crnog mora: Gomilaju se trupe i oružje

1. Preko Poljske ide glavna ruta snabdevanja Ukrajine zapadnim naoružanjem, a ova zemlja je još pre dve godine rešila da se spremi za rat s Rusijom. Naime, Varšava je ustupila Kijevu gotovo sve sovjetsko naoružanje kojim je raspolagala u zamenu za novo američko. Pošto to nije bilo dovoljno, Poljska je u Južnoj Koreji naručila oružje za 5,8 milijardi evra zbog ruske pretnje.

2. Rumunija se prenaoružava i namerava da prisajedini svoju staru pokrajinu Moldaviju, koja ima problem s otcepljenim Pridnjestrovljem, u kojem žive Rusi, i Moskva drži značajne vojne snage. Osim toga, Rusi optužuju Rumuniju, kao i Poljsku, da će nakon poraza Ukrajine pokušati da anektiraju deo njenih teritorija koje su izgubile u Drugom svetskom ratu.

3. Baltičke zemlje, Litvanija, Letonija i Estonija, jedine ulažu u NATO više od dva odsto BDP. One su već predale Ukrajini skoro sve oružje koje su imale, a na njihovoj teritoriji nalaze se velike NATO baze, u koje je nedavno prebačena cela nemačka oklopna brigada. U sve tri zemlje postoji velika ruskojezična manjina, u Letoniji od čak oko 40 odsto. Pritom, baltičke zemlje su kivne jer ruski oligarsi više ne iznose novac preko njih.

Prethodno je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus pozvao da se zemlja naoruža. On je rekao da je rusko-ukrajinski rat istorijska prekretnica za Nemačku.

- Nemačko društvo i vojska trebalo bi da budu spremni za rat na teritoriji Evrope - poručio je Pistorijus, a Nemačka je izglasala ulaganje u naoružanje od 100 milijardi evra u narednom periodu.

On je upozorio da će ruska pretnja Evropi rasti i da Nemačka ima između pet i osam godina da se pripremi.

- Evropske zemlje moraju da pokrenu svoju vojnu industriju, zato što postoji mogućnost da će se smanjiti angažman SAD u Evropi. Vašington se okreće Pacifiku, pa Evropa više ne može da računa na američki kišobran i moraće sama da se pobrine za svoju odbranu.


MEDVEDEV: KIJEV I LONDON RIZIKUJU NUKLEARNI UDAR

Nadam se da naši večiti neprijatelji, arogantni Britanci, razumeju da će razmeštanje njihovog vojnog kontingenta u Ukrajini značiti objavu rata Rusiji, poručio je bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev povodom posete Kijevu britanskog premijera Rišija Sunaka, koji je obećao vojnu pomoć od 2,5 milijardi funti.

Medvedev je upozorio i na pretnje iz Kijeva da će zapadnim raketama napasti ruske lansirne rampe za interkontinentalne nuklearne projektile.

- Time će dati pravo Moskvi da upotrebi nuklearno oružje protiv Kijeva. To bi trebalo da imaju na umu i svi naslednici Hitlera u Londonu i Evropi koji podržavaju naciste u Kijevu - rekao je Medvedev.

NAJTEŽI SCENARIO

Komandant češke vojske Karel Reška takođe je rekao da se zemlja mora spremiti za rat s Rusijom.

- Moramo početi s opsežnim naoružavanjem i obukom. Ruski napad na Ukrajinu srušio je iluzije o večnom miru i sad analiziramo iskustvo s ukrajinskog ratišta. Moramo se pripremiti za najteži scenario, a to je intenzivni rat s tehnološki naprednim neprijateljem koji poseduje nuklearno naoružanje. I moramo to učiniti brzo - poručio je Reška, a ministarka odbrane Jana Černohova najavila je da će se izdvojiti tri puta više novca za novo naoružanje.

Pritom ih sve brine da bi na vlast mogao da se vrati Donald Tramp, koji je najavio čak i povlačenje SAD iz NATO.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading