UKRAJINA ŠALJE ŽENE U RAT? Izjednačene sa muškarcima kao vojne obveznice, kupljeno preko 50 hiljada kompeta ženskih uniformi!

Autor:

Svet

09.01.2024

17:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina izjednačila žene i muškarce kao vojne obveznike.

UKRAJINA ŠALJE ŽENE U RAT? Izjednačene sa muškarcima kao vojne obveznice, kupljeno preko 50 hiljada kompeta ženskih uniformi!

Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo odbrane Ukrajine po prvi put je nabavilo veliki broj kompleta ženskih vojnih uniformi, saopštio je načelnik odeljenja Rustem Umerov.

Kako je napisao na svom Fejsbuk nalogu, kupljeno je čak 50 hiljada kompleta ženskih uniformi, 100 hiljada električnih jastučića za grejanje i 15 hiljada zaštitnih slušalica.

Umerov je priznao da je u protekla četiri meseca Ministarstvo odbrane "identifikovalo ranije počinjene prekršaje u iznosu od više od 10 milijardi grivni", što je oko 263 miliona dolara.

Inače, prva naznaka mogućeg pozivanja žena je na snagu stupila 1. oktobra, sa zakonom koji zahteva od žena sa medicinskom spremom da se registruju u regrutnim kancelarijama.

Podsetimo, od kraja 2023. godine u ukrajinskom parlamentu se razmatra novi zakon o mobilizaciji. Prema rečima poslanice propredsedničke stranke Sluga naroda, Marjane Bezugle, dokument, između ostalog, izjednačava muškarce i žene kao vojne obveznike. Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni generalno je podržao predlog zakona, ali se usprotivio regrutaciji žena u službu.

Od februara 2023. godine je u Ukrajini objavljena, i više puta produžena, opšta mobilizacija, a vlasti u zemlji čine sve da vojno sposobni muškarci nipošto ne izbegnu službu. Zabranjeno im je da putuju u inostranstvo, a pozivi za služenje im se dodeljuju i u državnim ustanovama, i na ulicama, mestima gde je velika gužva.

Mnogi muškarci mesecima ne napuštaju svoje domove kako ih ne bi poslali u ratnu zonu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading