''POSTOJI OZBILJAN RIZIK OD PODRŠKE'' Borelj drhti k'o prut od straha: Strepi da će Evropljani izglasati OVU političku opciju na izborima 2024. godine!

Autor:

Svet

24.12.2023

12:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je upozorio da bi Evropski parlamentarni izbori koji se očekuju u junu 2024. godine mogli da imaju sudbonosne posledice po budućnost dvadesetsedmorice.

''POSTOJI OZBILJAN RIZIK OD PODRŠKE'' Borelj drhti k'o prut od straha: Strepi da će Evropljani izglasati OVU političku opciju na izborima 2024. godine!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

U intervjuu za "Gardijan", Borelj je naglasio da postoji ozbiljan rizik od podrške desničarskim populističkim strankama, motivisane strahom birača od nepoznatog.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) je ukazao na naučne dokaze koji potvrđuju da strah od nepoznatog izaziva hormonske reakcije koje podstiču potrebu za sigurnim odgovorom.

Osim toga, on je izrazio zabrinutost zbog toga što Evropljani, suočeni s neizvesnošću i izazovima, mogu biti skloni podršci političkim snagama koje igraju na strah.

Ukrajina mora da menja kurs da ne bi izgubila rat

U analizi trenutnog stanja dvadesetsedmorice, Borelj je istakao dva ključna sukoba - rat u Ukrajini i situaciju u Gazi. Što se tiče Ukrajine, izrazio je strah od mogućeg poraza i pozvao na brzu promenu kursa kako bi se izbegla eskalacija sukoba.

On je istakao da ne vidi znakove da predsednik Rusije, Vladimir Putin, spreman na zaustavljanje ili postizanje sporazuma koji bi Moskvi omogućio zadržavanje istočne Ukrajine.

Govoreći o Gazi, Borelj je istakao da Hamas predstavlja ne samo vojnu silu već i ideju. Naglasio je važnost suprotstavljanja ovakvim idejama boljim alternativama, umesto samo vojnim akcijama.

Upozorio je da stranke koje igraju na strahu i nude loše odgovore na ključna pitanja mogu privući podršku evropskog stanovništva.

Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

 

Evropa i dalje privlačan model za ljude širom sveta

Visoki zvaničnik EU je priznao postojanje stvarnih razloga za zabrinutost, ali je istovremeno apelovao na birače da podrže političke snage koje nude jasnu analizu situacije.

Uprkos izazovima, Borelj je naglasio da Evropa i dalje predstavlja privlačan model za ljude širom sveta. Istakao je da je Evropa magnet za stotine hiljada ljudi zbog kombinacije političke slobode, ekonomskog prosperiteta i socijalne kohezije. Međutim, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost ocenio je da će, ako se ne preduzmu odgovarajuće akcije, evropski izbori biti podjednako opasni kao i oni u SAD.

Uoči izbora, Borelj je apelovao na birače da razmotre dugoročne posledice svojih glasova i podrže političke snage koje mogu obezbediti stabilnost, prosperitet i sigurnost za Evropu u narednim godinama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading