AMERIKA PROŠIRILA GRANICE, MOSKVA NEĆE SEDETI SKRŠTENIH RUKU! Rusija razotkrile planove Zapada: Evo šta se krije iza važne strateške odluke Vašingtona! (MAPA)

Autor:

Svet

24.12.2023

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Države su proširile svoj kontinentalni pojas u Arktiku i Beringovom moru, obuhvatajući područje od oko milion kvadratnih kilometara, prenosi Blumberg, pozivajući se na saopštenje Stejt departmenta.

AMERIKA PROŠIRILA GRANICE, MOSKVA NEĆE SEDETI SKRŠTENIH RUKU! Rusija razotkrile planove Zapada: Evo šta se krije iza važne strateške odluke Vašingtona! (MAPA)

Foto: Tanjug/AP, Printscreen

Ovo proširenje teritorije, poznato kao "prošireni kontinentalni pojas", istražuje se kako bi se stekao pristup značajnim energetskim resursima, uključujući naftu, gas i minerale potrebne za proizvodnju automobilskih akumulatora.

Pomenuto područje, koje takođe pretenduju da kontrolišu Kanada i Rusija, postaje sve važnije iz strateškog ugla. Sjedinjene Države su takođe objavile precizne informacije o kopnenim granicama u Atlantskom i Tihom okeanu, kao i u Meksičkom zalivu, kako bi jasno definisale svoje teritorijalne pretenzije.

Foto: printscreen

 

Ranije izjave ruskog predsednika Vladimira Putina ukazuju na to da je razvoj Arktika postao prioritet za Rusiju. Putin je naglasio da se u tom regionu sprovode značajni investicioni projekti, uključujući izgradnju Centra za morske objekte velikog kapaciteta od strane kompanije Novatek.

S obzirom na jačanje vojnog prisustva NATO u Arktiku, specijalni izaslanik Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Nikolaj Korčunov, najavio je niz mera koje će Rusija preduzeti, uključujući preventivne korake, kako bi očuvala svoje interese u ovom sve važnijem regionu.

Razvoj situacije u Arktiku nastavlja privlačiti pažnju međunarodne zajednice, a potezi relevantnih aktera postaju ključni faktori u oblikovanju geopolitičke dinamike regiona, prenosi Informer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading