IZRAELSKE SNAGE POČINILE STRAVIČAN ZLOČIN U GAZI? Hamas tvrdi: IDF izveo svirepa pogubljenja, 137 Palestinaca navodno skončalo u jami!

Autor:

Svet

24.12.2023

11:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Palestinski islamistički pokret Hamas pozvao je danas na međunarodnu istragu o navodnim egzekucijama civila u Pojasu Gaze koje je počinila izraelska vojska.

IZRAELSKE SNAGE POČINILE STRAVIČAN ZLOČIN U GAZI? Hamas tvrdi: IDF izveo svirepa pogubljenja, 137 Palestinaca navodno skončalo u jami!

Foto: Profimedia/Zuma Press, shutterstock

Palestinski islamistički pokret Hamas danas je izdao apel za međunarodnu istragu o navodnim pogubljenjima 137 civila od strane izraelske vojske u Pojasu Gaze tokom sukoba koji traje od 7. oktobra.

Hamas tvrdi: Imamo svedočanstva o pogubljenju 137 palestinskih civila 

Vlada Hamasa, koja je na vlasti u Pojasu Gaze od 2007. godine, tvrdi da poseduje svedočanstva koja ukazuju na to da je "izraelska okupaciona vojska brzo i nepravedno pogubila 137 palestinskih civila u gradu Gazi i severnim delovima Pojasa Gaze".

Prema izjavi Hamasa, izraelska vojska je optužena da je "iskopala veliku jamu istočno od grada Gaze, gde je zatvorila desetine građana pre nego što ih je pogubila vatrenim oružjem". Detalji o vremenskom okviru ovog događaja nisu precizirani.

Važno je napomenuti da ove tvrdnje nisu proverene iz nezavisnih izvora, a Izraelske odbrambene snage (IDF) za sada nisu reagovale na optužbe.

Međunarodna zajednica prati situaciju u Pojasu Gaze s velikom pažnjom, a apel Hamasa za međunarodnom istragom postavlja pitanje o mogućem kršenju ljudskih prava tokom sukoba između Izraela i Hamasa.

Razvoj situacije i reakcije relevantnih strana ostaju ključni elementi za praćenje dešavanja u regionu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar

 

U vazdušnim udarima izraelskih snaga na Gazu stradao dugogodišnji radnik UN i njegova porodica

Podsetimo, stravični napadi izraelskih odbrambenih strana na Pojas Gaze ne jenjavaju.

Jučerašnji izraelski vazdušni napad na grad Gazu rezultirao je stravičnim gubitkom od 76 članova šire palestinske porodice, među kojima je bio i Isam al-Mugrabi, dugogodišnji radnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, njegova supruga i njihovo petoro dece, saopštili su danas predstavnici spasilačkih službi.

Ova tragedija je duboko potresla međunarodnu zajednicu i izazvala oštru osudu širom sveta.

Šef Programa UN za razvoj Ahim Štajner izjavio je da je gubitak Isama i njegove porodice duboko potresao celu organizaciju.

Njihov doprinos razvoju zajednice i humanitarnom radu ostavio je neizbrisiv trag, te je njihov gubitak nenadoknadiv. Ova izjava izazvala je lavinu reakcija i izraza saučešća širom sveta.

- Napad na zgradu u gradu Gazi u petak bio je među najsmrtonosnijim u ratu između Izraela i Hamasa koji traje već 12. sedmicu - izjavio je portparol odeljenja za civilnu odbranu Gaze Mahmud Basal.

On je izneo delimičan spisak imena ubijenih, ističući da su među žrtvama i žene i deca, što dodatno naglašava razmere ove tragične situacije.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading