BORELJ NIKAD OŠTRIJI O RAZARANJIMA NA BLISKOM ISTOKU! SItuacija u Gazi ''apokaliptična'', uništenja veća nego u Nemačkoj tokom Drugog svetskog rata!

Autor:

Svet

12.12.2023

11:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najviši diplomata EU Žozep Borelj je situaciju u Gazi ocenio kao "katastrofalnu i apokaliptičnu", a razaranja nazvao "čak i većim" od onih koje je Nemačka doživela tokom Drugog svetskog rata.

BORELJ NIKAD OŠTRIJI O RAZARANJIMA NA BLISKOM ISTOKU! SItuacija u Gazi ''apokaliptična'', uništenja veća nego u Nemačkoj tokom Drugog svetskog rata!

Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

- Izraelski vojni odgovor na Hamasove napade 7. oktobra rezultirao je neverovatnim brojem civilnih žrtava - rekao je Borelj posle predsedavanja sastankom ministara spoljnih poslova Evropske unije.

Napominjući da su Hamasovi krvavi napadi učvrstili njegovo mesto na listi terorističkih organizacija EU, on je jasno stavio do znanja da vidi vojnu operaciju Izraela kao nesrazmernu u smislu smrtnih slučajeva civila i oštećenja civilne imovine i infrastrukture.

- Ljudska patnja predstavlja izazov bez presedana za međunarodnu zajednicu - zaključio je on i dodao da je "uništenje zgrada u Gazi je isto ili čak veće od razaranja koje su pretrpeli nemački gradovi tokom Drugog svetskog rata".

Rat počeo 7. oktobra napadom militanata Hamasa na Izrael

Podsetimo, militanti Hamasa napali su 7. oktobra izjutra nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.200 ljudi. Ubrzo zatim, kao odgovor na ove napade Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su napade na Pojas Gaze, objavljujući rat i tvrdeći da ciljaju samo lokacije na kojima se nalaze Hamasovci.

Nakon toga je usledilo narđenje potpune opsade Pojasa Gaze, kojom je prekinuto snabdevanje građana u enklavi vodom, hranom, strujom i energentima.

Do sada je u unakrsnim granatiranjima stradalo više od 17.000 ljudi u Pojasu Gaze i više od 1.200 u Izraelu, među kojima je veliki broj civila.

SAD su podržale su Izrael u borbi, obećavajući vojnu pomoć, dok su, sa druge strane, Kina i Rusija zauzele neutralan stav, pozivajući na prekid sukoba i mirovne pregovore. Imajući u vidu da je Izrael bio potpuno nespreman za napad Hamasa, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

Posle kraćeg prekida ratnih dejstava, tokom koje je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela okončano je 1. decembra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading