VAŠINGTON PERE RUKE OD TEL AVIVA?! Uzbuna u SAD zbog izveštaja da je Izrael upotrebio zabranjeno uružje u Libanu!

Autor:

Svet

11.12.2023

23:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene države su zabrinute zbog izveštaja da je Izrael upotrebio municiju sa belim fosforom koju mu je isporučio Vašington u oktobru, tokom napada u južnom Libanu, izjavio je danas portparol Bele kuće Džon Kirbi.

VAŠINGTON PERE RUKE OD TEL AVIVA?! Uzbuna u SAD zbog izveštaja da je Izrael upotrebio zabranjeno uružje u Libanu!

Foto: Tanjug/AP

- Videli smo izveštaje. Sigurno je da smo zabrinuti zbog toga. Postavljaćemo pitanja kako bismo pokušali da naučimo nešto više - rekao je Kirbi novinarima.

Legitimna vojna upotreba?

On je naveo da beli fosfor ima "legitimnu vojnu namenu" za osvetljenje i proizvodnju dima za prikrivanje pokreta, prenosi Rojters.

- Očigledno je da svaki put kada dostavimo predmete poput belog fosfora drugoj vojsci, to je sa punim očekivanjem da će se koristiti u skladu sa tim legitimnim svrhama...i u skladu sa zakonom o oružanom sukobu - rekao je on.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant, upitan o izveštaju da je Izrael koristio beli fosfor u Libanu, rekao je da IDF i ceo bezbednosni establišment postupaju u skladu sa međunarodnim pravom.

- Tako smo delovali i tako ćemo delovati - rekao je Galant.

 

 

Šta je beli fosfor?

Beli fosfor može se koristiti za označavanje, signalizaciju i kao oružje za paljenje ljudi i predmeta. Radi se o oružju koje je lako zapaljivo i može ozbiljno da opeče ljude i zapali građevine, polja i druge civilne objekte u blizini. Njegovo korišćenje u Gazi, jednom od najgušće naseljenih područja na svetu, povećava rizik da će oružje pogoditi i civile, piše Dnevnik.hr.

- Kad god se u naseljenim područjima koristi beli fosfor, postoji rizik nesnosnih i bolnih opekotina i doživotne patnje. Vazdušni udar belog fosfora iznad naseljenih područja je neprecizan, može da zapali kuće i izazove nečuvenu štetu civilima - rekla je Lama Fakih, direktorica HRW za Bliski istok i Severnu Afriku.

Beli fosfor u dodiru s atmosferskim kiseonikom se zapali i nastavlja da gori dok mu ne ponestane kiseonika ili bude ugašen, a pritom može doseći temperaturu od 815 stepeni Celzijusa. Kontakt s njim izaziva termalne i hemijske opekotine koje mogu spaliti kožu do kosti budući da se lako topi u masti, pa tako i u ljudskom mesu.

Fragmenti belog fosfora mogu ostati u ranama čak i nakon lečenja, i ući u krvotok i izazvati otkazivanje organa, a mogu se i ponovo zapaliti kada se ponovo izlože kiseoniku, zbog čega su čak i relativno male opekotine često smrtonosne. Onima koji prežive često ostaju velike povrede koje im trajno i nepopravljivo menjanju život.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading