Evo šta je BELA SUPSTANCA koja se rasula po zemlji posle pada aviona kod Kavale! Profesor odgovorio koliko je opasna po ljude i prirodu!

Autor:

Svet

17.07.2022

17:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nezvanični izveštaji posle pada aviona kod grada Kavala na severu Grčke potvrđuju postojanje belog fosfora u Antonovu.

Evo šta je BELA SUPSTANCA koja se rasula po zemlji posle pada aviona kod Kavale! Profesor odgovorio koliko je opasna po ljude i prirodu!

Foto: Printscreen/Facebook/Forecast Weather Greece

Pad aviona Kavala

To potvrđuje, kako prenosi portal My News, i profesor inženjerstva i životne sredine Dimostenis Sarigijanis, koji je za grčke medije rekao da se najverovatnije u sastavu isporuke koju je prevozio avion "antonov" nalazio i beli fosfor.

Sarigijanis je rekao da je ovaj materijal bio u sadržaju isporuke, što tumači reakcijom lokalnog stanovništva.

Naime, mnogi meštani oblasti u kojoj je pao avion nakon rušenja letelice počeli su da osećaju peckanje jezika i usana, a to kako tvrdi profesor uzrokuje ovaj materijal.

- To se podudara sa sastavom ratnog materijala koji se zove beli fosfor, koji se koristi za proizvodnju dimnih zavesa, u slučaju rata, od kojih niko ne može da vidi metu -  prokomentarisao je Sarigijanis.

Kako kaže, kada dođe u kontakt sa kiseonikom stvara hemijski intenzivnu reakciju, eksploziju i naravno fosfor pentoksid, koji može da izazove ove vrste razdražljivosti.

Istovremeno, Sarigijanis je rekao da se treba pridržavati uputstava stručnjaka, ali ne treba paničiti jer su to supstance koje se ne akumuliraju ni u živim organizmima ni u životnoj sredini. Ipak, kaže da je istina je zabrinjavajuće to što su plastični delovi aviona izgoreli. jer kada plastika gori, u velikoj meri dolazi do proizvodnje kancerogenih materija.

Podsetimo, ukrajinski avion "antonov", koji je sinoć poleteo sa aerodroma u Nišu i, prema rečima srpskog ministra odbrane Nebojše Stefanovića prevozio oružje za Bangladeš, srušio se kasno sinoć kod Kavale u Grčkoj.

Svi članovi posade su stradali, a zvaničnik ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko danas je saopštio da je reč o državljanima Ukrajine.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading