UKRAJINCI NISU OBORILI DVA PONOSA RUSKE AVIJACIJE? Putin i dalje u neverici šta se dogodilo, evo KO je kriv za OBRT NA FRONTU

Autor:

Svet

16.01.2024

08:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinci na čelu sa predsednikom Volodimirom Zelenskim likuju zbog uspešnih pogodaka u vazduhu

UKRAJINCI NISU OBORILI DVA PONOSA RUSKE AVIJACIJE? Putin i dalje u neverici šta se dogodilo, evo KO je kriv za OBRT NA FRONTU

Foto: Profimedia

Ukrajinska vojska uspela je da obori tokom jučerašnjeg dana dva ruska komandna aviona - avion A-50 koji služi za otkrivanje radara dugog dometa i avion II-22 kontrolnog centra.

Ukrajinci su iznenadili Ruse i predsednika Vladimira Putina koji je do juče bio ubeđen da je ovako nešto nemoguće da se dogodi.

Kako stvari stoje, Ukrajinci vrlo moguće nisu bili ti koji su bili precizni već neko drugi.

A-50, koji detektuje protivvazdušnu odbranu i koordinira ciljeve ruskih aviona, odmah se srušio, a čitava posada je poginula.

Izgleda da je teško oštećen Il-22 prinudno sleteo na aerodrom u Anapi u Rusiji kada i njemu nije bilo spasa.

Nejasno je kako je Ukrajina uspela da gađa i obori avione. Jedna teorija je da je korišćen sistem za protivvazdušne rakete Patriot – koju su isporučili Amerikanci.

To bi, međutim, uključivalo premeštanje sistema blizu linije fronta gde bi mogao da bude otkriven, piše Klix.ba.

Prokremljovski blogeri sugerišu da je avione pogodila prijateljska vatra ili čak oborio tim britanskih operativaca SAS-a koristeći rakete zemlja-vazduh.

Taj tim blogera koji se ponekad oglašava na Telegramu u poslednje vreme imao je uvek prave informacije o dešavanjima na frontu, pa je veoma verovatno da su Britanci zaista ti koji su oborili ruske avione.

Bez obzira na uzrok, incident je udarac za rusku avijaciju i podizanje morala za ukrajinske oružane snage.

Prema Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, Kremlj ima samo šest radnih A-50 u upotrebi.

Proizvodnja svakog aviona košta 330 miliona dolara. Prošlog februara partizani u Belorusiji napali su još jedan A-50 dok je bio u bazi u blizini Minska. Nejasno je koliku su štetu naneli.

Čini se da Kijev sada osporava rusku dominaciju u Azovskom moru, koje uključuje luke Berdjansk i Mariupolj, zaplenjene 2022. U izjavi od ponedeljka, komandant vojske Valerij Zalužnji rekao je da su dva ruska aviona uništena u, kako je rekao, "odlično planiranom i sprovedenom operaciji” na jugu zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading