SKANDAL U GENERALNOJ SKUPŠTINI UN: Predstavnik Izraela OVIM potezim zgrozio sve prisutne u sali (VIDEO)

Autor:

Svet

10.05.2024

22:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skupština je u petak usvojila rezoluciju sa 143 glasa "za" i devet "protiv", uključujući SAD i Izrael, dok je 25 zemalja bilo "uzdržano".

SKANDAL U GENERALNOJ SKUPŠTINI UN: Predstavnik Izraela OVIM potezim zgrozio sve prisutne u sali (VIDEO)

Foto: X/Fonsi Loaiza/Printscreen

Stalni predstavnik Izraela u UN, Gilad Erdan, doneo je sekač na podijum Generalne skupštine i u njemu simbolično iseckao Povelju UN.

To, kako je rekao, rade članovi Generalne skupštine, dajući Palestini dodatna prava u UN.

Podsetimo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala je kandidaturu Palestine da postane punopravna članica UN priznavši je kao kvalifikovanu za pridruživanje, prilikom čega su preporučili Savetu bezbednosti UN da "ponovo razmotri ovo pitanje".

Glasanje 193-člane Generalne skupštine u petak predstavljalo je globalno istraživanje podrške nastojanjima Palestinaca da postanu punopravni član UN, potez koji bi efektivno priznao palestinsku državu, nakon što su Sjedinjene Države prošle godine stavile veto u Savetu bezbednosti UN.

Skupština je u petak usvojila rezoluciju sa 143 glasa "za" i devet "protiv", uključujući SAD i Izrael, dok je 25 zemalja bilo "uzdržano". To Palestincima ne daje punopravno članstvo u UN, već ih jednostavno priznaje kao kvalifikovane za pridruživanje.

Iako sama Generalna skupština ne može da odobri punopravno članstvo u UN, nacrt rezolucije, koji je stavljen na glasanje u petak, će Palestincima dati neka dodatna prava i privilegije od septembra 2024. godine, poput mesta među članicama UN u skupštinskoj sali, ali neće dobiti pravo glasa u telu.

Od zemalja regiona BiH, Srbija, Crna Gora i Slovenija su bile "za". Uzdržane su bile Hrvatska, Severna Makedonija i Albanija.

Od velikih sila rezoluciju su podržale Rusija, Kina Francuska, protiv su bile Sjedinjene Američke Države, a Nemačka i Velika Britanija su bile suzdržane.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading