"ŽELIMO MIR, ŽELIMO SLOBODU" Generalna skupština UN podržala kandidaturu Palestine

Autor:

Svet

10.05.2024

20:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skupština je u petak usvojila rezoluciju sa 143 glasa "za" i devet protiv, uključujući SAD i Izrael, dok je 25 zemalja bilo uzdržano.

"ŽELIMO MIR, ŽELIMO SLOBODU" Generalna skupština UN podržala kandidaturu Palestine

Foto: Tanjug

Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala je kandidaturu Palestine da postane punopravna članica UN priznavši je kao kvalifikovanu za pridruživanje, prilikom čega su preporučili Savetu bezbednosti UN da "ponovo razmotri ovo pitanje".

Glasanje 193-člane Generalne skupštine u petak predstavljalo je globalno istraživanje podrške nastojanjima Palestinaca da postanu punopravni član UN, potez koji bi efektivno priznao palestinsku državu, nakon što su Sjedinjene Države prošle godine stavile veto u Savetu bezbednosti UN.

Skupština je u petak usvojila rezoluciju sa 143 glasa "za" i devet protiv, uključujući SAD i Izrael, dok je 25 zemalja bilo uzdržano. To Palestincima ne daje punopravno članstvo u UN, već ih jednostavno priznaje kao kvalifikovane za pridruživanje.

Rezolucija Generalne skupštine "određuje da država Palestina treba da bude primljena u članstvo" i "preporučuje da Savet bezbednosti ponovo razmotri ovo pitanje".

Iako sama Generalna skupština ne može da odobri punopravno članstvo u UN, nacrt rezolucije koji je stavljen na glasanje u petak će Palestincima dati neka dodatna prava i privilegije od septembra 2024. godine, poput mesta među članicama UN u skupštinskoj sali, ali neće dobiti pravo glasa u telu.

Palestinsko zalaganje za punopravno članstvo u UN dolazi sedam meseci nakon rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, i dok Izrael širi naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što UN smatra nelegalnim.

- Želimo mir, želimo slobodu. Glas "za" je glas za postojanje Palestine, nije protiv nijedne države... To je ulaganje u mir - rekao je palestinski ambasador u UN, Rijad Mansur, Generalnoj skupštini pre glasanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading