OTKRIVENA OZBILJNA ANOMALIJA NA HELIKOPTERU EBRAHIMA RAISIJA: Turska je obelodanila veoma VAŽNE detalje o nesreći

Autor:

Svet

20.05.2024

16:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Helikopter u kojem su bili predsednik Raisi i ministar Abdolahijan srušio se juče na severozapadu Irana

OTKRIVENA OZBILJNA ANOMALIJA NA HELIKOPTERU EBRAHIMA RAISIJA: Turska je obelodanila veoma VAŽNE detalje o nesreći

Foto: Tanjug/Azin Haghighi, Moj News Agency via AP

Turski ministar saobraćaja Abdulkadir Uraloglu saopštio je danas da helikopter u kojem su se nalazili iranski predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan nije posedovao signalni sistem ili nije bio uključen.

On je novinarima rekao da Iran spada u tursku oblast odgovornosti za reagovanje u vanrednim situacijama, zbog čega su turske vlasti proverile da li postoji signal nakon izveštaja o padu letelice.

Foto: Tanjug/Azin Haghighi/Moj News Agency via AP

Pad helikoptera Ebrahima Raisija 

 

- Ali nažalost, (mislimo) da je najverovatnije signalni sistem bio isključen ili da helikopter nije imao taj sistem, jer bi u suprotnom signali bili primećeni - ocenio je Uraloglu, preneo je Tanjug.

Poletanje i pad helikoptera

Helikopter u kojem su bili predsednik Raisi i ministar Abdolahijan srušio se juče na severozapadu Irana, u regionu Verzegan, a pored njih dvojice, poginulo je još šest osoba.

Foto: Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi, File

Ebrahim Raisi

 

Reakcija turskih vlasti

Turske vlasti su preuzele odgovornost za reagovanje u vanrednim situacijama u iranskoj oblasti, pa su izvršile proveru signala nakon izveštaja o padu helikoptera.

Nažalost, helikopter nije imao aktiviran signalni sistem, što je otežalo proces reagovanja na nesreću.

Posledice nesreće

Pored predsednika Raisija i ministra Abdolahijana, u ovoj tragičnoj nesreći poginulo je još šest osoba, što predstavlja veliki gubitak za iransku političku scenu i društvo.

Foto: Tanjug/AP/Vahid Salemi, Printscreen/Google earth

Ebrahim Raisi

 

Nepravilnosti u opremanju helikoptera

Izjava turskog ministra saobraćaja ukazuje na moguće nepravilnosti u opremanju helikoptera, budući da je nedostatak signalnog sistema ili njegovo isključivanje ozbiljno ugrozilo bezbednost putnika.

Ovakav propust postavlja pitanja o standardima bezbednosti letenja i održavanja vazduhoplova u Iranu.

Tragičan pad helikoptera u kojem su se nalazili visoki politički zvaničnici Irana izaziva zabrinutost i postavlja pitanja o bezbednosti vazdušnog saobraćaja u ovoj zemlji.

Nadležne institucije moraju sprovesti temeljnu istragu kako bi se utvrdile sve okolnosti ove nesreće i preduzele odgovarajuće mere kako bi se sprečili slični incidenti u budućnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading